Climate Witness: Marco Bomio, Switzerland

Posted on August, 02 2007

Marco Bomio has been a mountain guide for almost 30 years and lives in Grindelwald Switzerland. In that time he has seen glaciers retreat, increased rock falls due to lack of frozen ground and warmer temperatures. This is already having an impact on the glacial mountain hiking tourism industry where he lives. He sees that people will have to look for new sources of income.
Nimeni on Marco Bomio. Olen 54-vuotias ja asun Grindelwaldissa, Sveitsissä, kuuluisan Eigerin pohjois-juurella. Olen naimisissa ja kolmen aikuisen lapsen isä. Tulin tänne vaimoni ja rakkauteni sekä luontoa että kestävyyslajeja kohtaan, mikä saattaa myös selittää ura valintani – työskentelen vuoristo-oppaana. Tämän lisäksi olen opettaja ja rehtori Grindewaldin lukiossa.

English | Deutsch | Română | Italiano | Dutch | Finnish中文

Grindewald on tunnettu ja suosittu turisti-kohde. Alun perin tämä lomakeskus tuli tunnetuksi ainutlaatuisen sijaintinsa ansiosta. Lomakeskus sijaitsee aivan jäätikön tuntumassa. Vielä 20 vuotta sitten nämä jäätiköt olivat nähtävissä koulun ikkunoista. Niinä päivinä jäätikön kielekkeet olivat vain puolen tunnin vaelluksen päässä kylästä. Nykyään tilanne ei enää ole tämä. Ilmaston muutoksella on ollut merkittävä vaikutus alueellemme – jäätiköt ovat sulamassa. Nykyään, joudun kävelemään vieraitteni kanssa puolitoista tuntia ennen kuin saavumme jäätikön reunalle.

Aina vain vähemmän jäätä

Kun puhun tunneillani paikallishistoriasta, käytän historiallisia kuvia havainnollistamaan kertomaani. Esimerkiksi näytän kuinka vielä 1800-luvun puolivälissä jäätiköt ylettyivät laakson pohjaan asti. Noina aikoina Grindelwald vei jäätä ulkomaille, niinkin kauas kuin Pariisiin ja Prahaan. Oppilaani ovat ymmällään kun näytän heillä tämän kaltaisia todisteita.

30-vuotisen vuoristo-oppaan urani aikana minulle on muodostunut selvä mielikuva jäätikön vetäytymisestä.  Jään ja kiven välisistä siirtymisistä on tulossa aina vain hankalampia. Maa sulaneilla alueilla on usein soraista ja epävakaata. Tikapuita ja vaijereita, joista turistit voivat pitää kiinni, on jouduttu asentamaan, jotta näiden alueiden ylittämisestä on saatu turvallista.

Kivi alkaa järistä


Ilmaston muutoksen kaikista negatiivisin vaikutus on ollut ikiroudan sulaminen (ikirouta on veden jäätymisasteella tai sen alapuolella – 0°C tai 32°F – vielä kahden vuoden ajan). Kun ikirouta on sulanut pois, kivestä tulee haurasta samalla kun kivimassan mureneminen lisääntyvät. Jäätiköiden rajun vetäytymisen seurauksena, jään paine kivelle heikkenee. Vuoren rinteestä tulee myös aina vaan hauraampaa, mistä seuraa vuoden 2006 Eigerin itäpuolen vyöryn kaltaisia kivivyöryjä.

Yksittäisiä kivivyöryjä ei kuitenkaan voi laittaa ilmaston muutoksen kontolle, mutta näiden yksittäisten tapahtumien esiintymistiheys on selvästi nousussa. Ympäri Grindewaldia vaikeimpia vaellusreittejä on turvattu rakentamalla tunneleita.

Useat tunnetut korkean paikan reitit, kuten Jungfrau, Schreckhorn ja Wetterhorn, ovat jo vaarassa. Täällä, vuoden 2003 ennätyksellisen lämpimällä kesällä oli valtava vaikutus lumipeiton sulamiseen ja se johti merkittävään kasvuun kivimassan murentumisasteessa.

Ammatillinen haaste

Uskon vahvasti, että vuoristo-oppaat valitsevat ammattinsa rakkautensa vuoria, luonto ja seikkailua kohtaan. Nykyään vuoristo-oppaat usein kuitenkin lähetetään kivimassan stabilointi tai raivaus projekteihin. Tämä on muuttanut vuoristo-oppaiden toimen kuvaa. Esimerkiksi, viime vuonna Grindelwald Sports – Grindelwaldin vuorikiipeilykoulu – tuotti enemmän tuloja kivimassan raivaustoimista kuin ohjatuista vuoristomatkoista.

Vuoden 2003 ennätys lämpimän kesän alussa, olosuhteet olivat erinomaiset meille vuoristo-oppaille. Huipuille, kuten Eiger ja Wetterhorn, oli mahdollista kiivetä niinkin aikaisin kuin kesäkuun puolessa välissä. Niin sanottuina normaali lämpöisinä kesinä tämä on mahdollista vasta kuukautta myöhemmin. Mieluummin kuitenkin olisin ilman tätä hyötyä. Koska niin lämpimässä ilmassa 0°C lämpötilaraja nousee yli 4000 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että lumen sijasta sataa vettä, yöt ovat erityisen lämpimiä ja kivimassa murenee.

Mahdollisuuksien kaappaaminen

Asun Alpeilla, jotka ovat yksi suurimmista Euroopassa sijaitsevista vesivarastoista. Ennustettu lasku veden tasossa huolestuttaa minua suunnattomasti. Tällä tulee olemaan vaikutusta myös energian tuotantoon. Sveitsi tuottaa 60 prosenttia sähköstänsä vesivoimalla. Lapsenlapseni eivät tule voimaan käyttää vettä yhtä vapaasti kuin me nyt voimme.

Taloudellisessa mielessä, Grindelwaldin kaltaiset turistikohteet joutuvat etsimään uusia tulonlähteitä. Ensimmäinen askel tähän suuntaan on jo otettu. Talvivaellus on saavuttanut suosiota, vaikka lajia ei alun perin otettu todesta. Tulevaisuudessa tullaan väistämättäkin siirtymään pois perinteisestä, hiihtoon perustuvasta talviturismista, sillä tekolumi on vain lyhyen ja puolipitkän aikavälin ratkaisu. Talvena 2006/07 liian korkean lämpötilan seurauksena tekolumen tuottaminen oli mahdotonta usean viikon ajan.

Näen myös tulevaisuuden mahdollisuuksia toisilla talouden sektoreilla, kuten koulutusta ja valmennusta sekä nuorille että aikuisille. Lisäksi kasvava määrä yrityksiä, maantieteellisestä sijainnistaan huolimatta, toimivat Internetin välityksellä. Joten, miksei perustaisi tutkimuslaitosta ilmasto tutkimusta varten laaksoomme? Tutkimuskohteet olisivat aivan nurkan takana.

 

Tieteellinen katsaus

Katsauksen tekijä: Dr Christophe Lambiel, Institue of Geography (IGUL) Lausannen yliopisto, Sveitsi
Marco Bomion kertomus on yhdenmukainen ilmaston muutoksen vuoristo ympäristöön kohdistuvien vaikutusten kanssa. Kuten kaikkialla Alpeilla, jäätiköt ovat vetäytymässä rajusti. Tällä ei ole ainoastaan tärkeä vaikutus maisema perintöön, mutta myös rinteen vakauteen. On totta, että Eigerin itä kyljellä vuonna 2006 tapahtunut kivivyöry liittyy Pienen jääkauden jälkeiseen jäätikön voimakkaaseen vetäytymiseen.

Grindelwaldin alueella, ikiroutaa on pääasiassa havaittavissa vuorten, kuten Eiger, pohjois-suuntaisilla rinteillä. Lämpötilan nousu heikentää jäätyneen kiven vakautta, mikä voi johtaa kivivyöryihin. Kesän 2003 lämpöaaltojen aikaan tämän kaltaisia tapahtumia oli lukuisia.

Mitä tulee ihmisten toimintaan, on totta, että vuoristo-oppaan toimenkuva on monimuotoistunut muutamassa vuodessa, mutta päällimmäinen syy on Alppien alueen lisääntynyt asutus. Alppien tulevaisuuden haaste on kasvavan turistimäärän hallinta. Uusia talvitarjouksia täytyy luoda korvaamaan lumipeitteen vähenemisen keskikorkeusasteilla. Kaikki artikkelit ovat Climate Witness Science Advisory Panel:in jäsenen tieteellisen tarkastelun alaisia.
 
Marco Bomio, Climate Witness, Switzerland
Marco Bomio, Climate Witness, Switzerland
© Marco Bomio
Marco Bomio, school teacher and mountain guide in Switzerland, has witnessed a decline in local glaciers over recent years.
Marco Bomio, school teacher and mountain guide in Switzerland, has witnessed a decline in local glaciers over recent years.
© Marco Bomio