Archive Content

Please note: This page has been archived and its content may no longer be up-to-date. This version of the page will remain live for reference purposes as we work to update the content across our website.

Уряд схвалив нову Національну транспортну стратегію та чи стане інфраструктура України екологічнішою?

Posted on August, 31 2018

31 серпня минає тримісячний термін з дати схвалення Кабінетом міністрів України Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року.
 
Саме у такий термін, згідно з розпорядженням КМУ від 30 травня 2018 р. № 430-р, Міністерству інфраструктури доручається розробити та подати Кабінетові Міністрів України проект плану заходів на 2018-2020 роки з реалізації Національної транспортної стратегії, схваленої цим розпорядженням.
 
“Ми дуже чекаємо, що у проекті плану заходів на 2018-2020 роки будуть передбачені заходи, які допоможуть зробити інфраструктуру України дружнішою для довкілля. Надзвичайно важливо від початку закладати основи зеленої інфраструктури й на ділі реалізовувати екологічні наміри, які зазначені в Національній транспортній стратегії України до 2030р.” - підкреслила Світлана Матус, координаторка WWF в Україні з питань екологічної політики.
 
Варто зазначити, що у Національній транспортній стратегії України на період до 2030 року враховано пропозиції щодо екологізації транспортної інфраструктури, які у квітні 2018 року надали фахівці Всесвітнього фонду природи WWF в Україні. Зокрема схвалена Стратегія насамперед передбачає виконання зобов’язань Конвенції про охорону біологічного різноманіття, Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи та/або опустелювання, особливо в Африці, а також вимагає застосування технологій, які мінімізують вплив на живу природу та землі, сприяють збереженню морського біорізноманіття, враховують потребу охорони навколишнього природного середовища, збереження земель, водних об’єктів, біорізноманіття під час розвитку транспортної інфраструктури. 
 
У Стратегії окреслені загальні проблеми, що потребують вирішення, серед яких:
  • низький рівень контролю у сфері безпеки на транспорті, зокрема у частині охорони навколишнього природного середовища;
  • уникнення відповідальності за порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища;
  • низька культура населення щодо природоохоронних заходів;
  • незадовільний стан збереження найцінніших річкових екосистем, оселищ, видів рослин і тварин, що охороняються відповідно до законодавства України.
Вкрай важливо, щоб зазначений у Стратегії перелік завдань знайшов своє відображення у проекті плану заходів на 2018-2020 роки. Насамперед мова про забезпечення проведення стратегічної екологічної оцінки під час розробки планів та програм розвитку транспортної галузі, зокрема забезпечення під час планування, проектування та будівництва об’єктів транспортної інфраструктури опрацювання альтернативних варіантів з метою недопущення чи мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище, збереження лісів, територій та об’єктів природно-заповідного фонду, включаючи будівництво спеціальних переходів і захисних огороджень у місцях міграції диких тварин.
 
“Сподіваємось, що напрацьовані в рамках проекту Transgreen методичні матеріали та кращі практики планування та будівництва транспортної інфраструктури ЄС, що максимально враховує інтереси природи і забезпечує екологічні коридори та важливі міграційні шляхи для тварин, матимуть практичне застосування в Україні.”  – зазначив Тарас Ямелинець, національний координатор проекту “Transgreen: Інтегроване планування транспортної та зеленої інфраструктури в Дунайсько-Карпатському регіоні”
 
Проект Transgreen працює зі стейкхолдерами, щоб підвищити обізнаність та об’єднати зусилля для подальшого практичного втілення проектів зеленої інфраструктури в Україні. З цією метою 5-6 вересня представники Міністерства інфраструктури, Міністерства екології та природних ресурсів, Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, Укравтодору, а також громадських організацій та освітніх установ візьмуть участь у Міжнародній конференції в рамках проекту Transgreen “Планування сталого транспорту в Карпатах” та відвідають “зелений міст” (екодук) у Моравські Сватим Яні на автомагістралі D2, що на балансі Словацької національної автодорожньої компанії.
 
Більше про діяльність WWF в Україні
Більше про проект Transgreen

 
Контактна особа:
Ірина Миронова
Комунікаторка проекту Transgreen в Україні
imyronova@wwfdcp.org
 
Національна транспортна стратегія України
© mtu.gov.ua