What would you like to search for?

Our News

Правильно інвестовані 100 мільярдів євро можуть перетворити Дунайський регіон на показовий приклад зеленої економіки

На сьогоднішній зустрічі голів держав та урядів ЄС у Брюсcелі буде затверджена Дунайська стратегія ЄС, що передбачає інвестування 100 мільярдів євро до 2013 року для підтримки економічного розвитку та добробуту у найбільш інтернаціональному річному басейні світу.

На сьогоднішній зустрічі голів держав та урядів ЄС у Брюcселі буде затверджена Дунайська стратегія ЄС, що передбачає інвестування 100 мільярдів євро до 2013 року для підтримки економічного розвитку та добробуту у найбільш інтернаціональному річковому басейні світу. Перед 14 Дунайськими країнами постане подвійна задача – гарантувати економічний розвиток регіону та захистити його природу.

Сергій Мороз, спеціаліст WWF з прісних вод, вважає:

“Дунайська стратегія об’єднує ряд ініціатив, які за умови окремого впровадження можуть бути не тільки неефективними, але навіть приводити до зворотніх результатів: наприклад, інвестуючи у відновлення популяції Дунайського осетра, що знаходиться на межі зникнення, стратегія може сприяти спорудженню застарілої судноплавної інфраструктури, яка блокує міграційні та нерестові шляхи осетрових, загрожуючи існуванню популяції цих величних риб.”

“100 мільярдів євро, у разі їх правильного інвестування, можуть перетворити Дунайських регіон на показовий приклад сучасного процвітаючого та зеленого суспільства, яке розвивається разом з природою регіону та захищає свій унікальний природний капітал, а не знищує його. Ми повинні інвестувати, наприклад, у будування інноваційних суден, які пристосовані до ріки, у більш енергоефективні споруди, сонячну та вітрову енергетику, відновлення плавнів та захист біорізноманіття. Цей напрямок має величезний потенціал, і тільки від нас залежить, чи ми ним скористаємося.”


Додаткова інформація:
  • У Дунайську стратегію ЄС включені 14 Дунайських країн - 8 країн ЄС (Німеччина, Австрія, Словаччина, Чехія, Угорщина, Словенія, Румунія та Болгарія) та 6 країн, що не є членами ЄС (Хорватія, Сербія, Боснія та Герцоговина, Монтенегро, Молдавія та Україна).
  • Хоча стратегія не буде залучати додаткове фінансування ЄС, 100 мільярдів євро вже були призначені на розвиток регіону у межах соціальної політики ЄС з 2007 по 2013 роки.
  • Ріки та ліси Дунайського регіону надають широкий спектр безплатних вигод, що є основними для добробуту людей та економіки. Дунайські ліси накопичують вуглець, що оцінюється у 29 млн. євро на рік; 1 га діючих дунайських плавнів надають послуг на суму 500 євро на рік (наприклад, очищення води, подолання паводків, нерест риби). Дізнайтеся більше: Дослідження WWF з екосистемних послуг Дунайського річкового басейну


For further information:

Sergey Moroz, Freshwater Policy Officer, WWF European Policy Office, +32 (0)2 740 09 23, email: smoroz@wwf.eu
Irene Lucius, WWF Danube-Carpathian Programme, +43 676 84 27 28 215

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію