Да спасим реките – „биещите сърца“ на нашата планета | WWF
Да спасим реките – „биещите сърца“ на нашата планета

Posted on 20 September 2019

Интервю за едно партньорство с кауза с Ева Ернандес от WWF и Терезе Ноорландер от Кока-Кола
Знаете ли, че 60 % от реките в Европа не са в добро състояние? Или че сладководните екосистеми и влажните зони в света са изгубили 83 % от своето биоразнообразие от 1970-а година насам? В навечерието на Световния ден на реките (22.09.) разговаряме за значението на застрашените европейски реки с Ева Ернандес, координатор на инициативата на WWF „Живи реки“ и с Терезе Ноорландер, директор „Устойчиво управление“ в Кока-Кола за Европа.

1. Колко голям е проблемът със застрашените речни системи и сладката вода в Европа?

Ева: Знаем, че 60 % от реките в Европа не са здрави. Някой може да каже, „значи 40 % са в добро състояние, което не е толкова зле“. Но нека да си представим, че 60 % от тялото ни не функционира или 60 % от дома ни е разрушен! Ясен знак за щетите, нанесени на реките и влажните зонни по света, е загубата на 83 % от биоразнообразието за по-малко от половин век. А състоянието на тези сладководни местообитания влияе върху нашата храна, питейна вода, енергия и способността ни да се адаптираме към климатичните промени. Добрата новина е, че знаем как да променим това. Трябва обаче да умножим усилията си, да достигнем до повече хора, да ангажираме повече правителства, бизнеси и граждани във възстановяването на реките и природата като цяло. В крайна сметка, това е грижа за нашия общ дом.

Терезе: Все още ме изумява фактът, че едва 3 % от световната вода е сладка. Това е водата, която използваме за пиене и напояване, водата, която поддържа огромна част от живота ни. И все пак в Европа, както каза Ева, 60 % от реките – източник на толкова много вода – не са в добро състояние. Можете да попитате: „Какво общо има това с Кока-Кола?“ Ами, водата е нашата основна съставка. Тя поддържа нашия бизнес. Без нея всичко спира. Няма как да не ни е грижа!

2. Някой може да каже, че WWF и Кока-Кола са необичайни партньори. Каква е тайната зад това сътрудничество?

Ева: Тайната е в това, че нашето партньорство отива далеч отвъд финансирането: става въпрос за стратегическа, дългосрочна визия, с която заедно да направим реална промяна в полза на хората, природата и бизнеса. WWF се стреми да промени начина, по който светът функционира. Ние искаме да променим статуквото. Ако успеем да повлияем на компания като Кока-Кола и да видим директните ползи от подобрявенето състоянието на реките и възстановяването на влажните зони, тогава заедно можем да повлияем и на други бизнеси. Кока-Кола е много важна, тъй като се разглежда като отправна точка по много въпроси, а защо не и по този за управление на водите. Ако устойчивото управление носи ползи на бизнеса, ще бъде възприето и от други компании.

Терезе: Водата е необходима за отглеждането на селскостопанските култури. Използваме я в производството и е от съществено значение за продуктите ни. И това е споделен ресурс: чистата питейна вода играе жизненоважна роля за нашите клиенти и за общностите, в които живеят. Но не можем да постигнем сами нашите амбициозни цели. Имаме нужда от опитен експертен екип. В този смисъл WWF е перфектният партньор за нас – разполага както с научни знания, така и с широка мрежа по места. Ние работим с организации като WWF не само за да ни помогнат да достигнем целите си, но също и да ни научат как да изградим тези трайни устойчиви практики, които могат да направят голямата промяна.

3. Какви ползи извличате от съвместната си работа?

Ева: Нещата много се промениха през годините. През това време ние помогнахме на Кока-Кола да развие своя подход по отношение на управлението на водите. Когато започнахме, фокусът ни беше единствено върху Кока-Кола, която връща в природата такова количество вода, каквото използва в своите продукти. След това нашето сътрудничество прерасна, включвайки веригите за доставки – от водата в бутилката, до водата, използвана за производство на съставките. Сега Кока-Кола премина към концепцията за „природен капитал“, измервайки по-широкото въздействие на своите дейности върху околната среда. Това е разликата между най-обикновеното даване на пари и истинското интегриране на устойчивото потребление в бизнеса.

Терезе: Нека да ви дам пример. Първият път когато посетих един от нашите проекти за попълване на водните ресурси в Хърватия, всичко ми изглеждаше прекрасно. Но от екипа на WWF казаха „не“. Реката има нужда от възстановяване. Аз нямах представа защо и ги помолих да ми го обяснят така все едно съм на шест години. По най-простичкия начин. Когато става въпрос за водата и за нейната връзка с биоразнообразието и климатичните промени е важно всички да го разберем. Затова имаме нужди от експертизата на WWF. Но мисля, че и ние им помогнахме малко да променят начина, по който разказват за смисъла на тяхната работа. По-достъпното послание ангажира повече хора.

Ева: Вярно е. Кока-Кола са нашият високоговорител поради отличните си постижения в маркетинга. Те знаят какво искат хората и могат да ни помогнат да ги достигнем в по-голяма степен, отколкото бихме успели сами. Кока-Кола може да ни помогне да опростим и адаптираме нашето послание така, че да постигнем най-голямо въздействие. Мисля, че е добра симбиоза и Световният ден на реките е отлична възможност да го подчертаем.

4. Постигнахте ли целите, към които се стремяхте?

Терезе: Нашите съвместни проекти с WWF изиграха важна роля за постигане на целите ни за попълване на водните ресурси. Ние върнахме огромни обеми сладка вода в природата. Но по-важното за мен е, че успяхме да привлечем местните общности – като цяло хората подкрепят промените и разбират защо са необходими. Могат да видят и да почувстват ползата и това всъщност е най-важното.

Ева: Да, обемите вода, които върнахме, реките и влажните зони, чието състояние подобрихме – много от успехите, които постигнахме заедно, бяха за да помогнат на хората да работят по един различен начин, например чрез подобряване на земеделието. Хората се съпротивляват на промените и често е много трудно да отворят съзнанието си за иновациите. Това важи с пълна сила и за местните компании и общините. Но с нашите съвместни проекти заедно ние насърчаваме хората да бъдат по-отворени към новите идеи. Именно това искаме да постигнем в Европа, а и по целия свят.

5. Гледайки напред, смятате ли че акцентът на вашата работа може да се промени?

Ева: Фокусът на нашето партньорство непрекъснато се развива. Адаптирането към климатичните промени сега е логичното продължение, тъй като светът се пробужда и търси начини за приспособяване към новите условия. Но най-важното нещо е да работим на две скорости: от една страна да продължим с въвеждането на иновации, а от друга – да не спираме да разпространяваме успешно идеите, които работят. Ако искаме да спрем загубата на биоразнообразие, да се справим с недостига на вода, да подобрим състоянието на реките в Европа ние трябва да бъдем по-амбициозни и да постигаме по-мащабни резултати. Имаме още много работа да свършим с компаниите, администрацията и неправителствения сектор.

Терезе: WWF и Кока-Кола изпълняват страхотни проекти, но мисля, че със сигурност трябва да опитаме да ангажираме повече хора, компании и заинтересовани страни. Имаме ценна експертиза по отношение на това как да се възстановят сладководните водоеми и кой може да се възползва от тях. Не е толкова сложно! Но за да го направим в по-голям мащаб имаме нужда от включването на повече играчи. Като компания ние имаме силата да ангажираме нашите потребители, служители, търговски асоциации и дори партньорски фирми. Можем да се гордеем с направеното досега, да се стреми да даваме повече и да предизвикваме и другите да ни следват.

6. Сложно ли е да държите високо темата за управлението на водите в конкуренцията на другите проблеми, свързани с околната среда?

Ева: Определено трябва да дадем тласък на „водната“ тема. Непрекъснато слушаме за климатичните промени, но нека да напомним, че именно здравите реки и сладководните екосистеми ни помагат да се приспособяваме към затоплящия се свят. Те движат водата, която подхранва нашите ниви и утолява жаждата ни. Те подхранват бреговете и служат като буфер в моменти на екстремни суши или наводнения. Реките са „биещите сърца“ на нашата планета. Те задвижват водата и хранителните вещества, генерират енергия и допринасят по безброй начини за качеството ни на живот. Важно е никога да не забравяме това и да работим усилено, за да поставим въпроса за водата в медийния и политическия дневен ред – той е там, но не толкова високо, колкото би трябвало да бъде. Компании като Кока-Кола могат да ни помогнат за това, както и в привличането на съмишленици, с чиято подкрепа заедно да постигнем голямата промяна.
Река Дунав има важно екологично, икономическо и културно значение за Централна и Източна Европа
© WWF
Ева Ернандес, координатор на инициативата на WWF „Живи реки“
© WWF
Терезе Ноорландер, директор „Устойчиво управление“ в Кока-Кола за Европа
© WWF
WWF и Кока-Кола работят за възстановяването на Природен парк "Персина"
© WWF