Непал удвоява броя на дивите тигри на своя територия | WWF
Непал удвоява броя на дивите тигри на своя територия

Posted on 25 September 2018

Международната природозащитна кампания, в която се включи и WWF България, дава резултати 4 години преди крайния срок
Преди 8 години WWF се зае с тежката задача да опази тигрите в Азия и да удвои техния брой в дивата природа. През 2010 г. в Санкт Петербург се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всичките 13 държави, в които все още се срещат запазени популации. Те обещаха да работят с WWF за да подобрят състоянието на дивите тигри до 2022 г., когато е следващата година на тигъра в китайския календар.
 
Днес кампанията “Tx2”, в която активно се включи и WWF България, вече дава положителни резултати. Непал е на път да стане първата държава, която удвоява броя на дивите тигри на своя територия. От Катманду обявиха, че популацията на тигри в страната достигна 235. Това е почти двойно повече от тези 121, които бяха регистрирани през 2009 г. – малко преди началото на кампанията.
 
 „Сега нашият ангажимент към Глобалната програма за възстановяване на тигрите придобива ново измерение“, заяви Бишва Нат Оли, секретар на Министерството на горите и околната среда. „Защитата на тигрите е основен приоритет на непалското правителство. Ние сме благодарни на нашите партньори по целия свят за тяхната подкрепа“.
 
Непал извърши преброяването на тигрите в обширна област, която включва разнообразни екосистеми, преминаващи и в територията на Индия.
 
 „Това значително увеличение на тигровата популация в Непал е доказателство, че когато работим заедно, можем да спасим дивата природа на планетата – дори и застрашените от изчезване видове“, коментира Леонардо ди Каприо, който е член на борда на директорите на WWF САЩ. „Непал е лидер в усилията за удвояване броя на тигрите в рамките на своите граници и служи като пример не само за Азия, но и за целия свят.“

През 2016 г. и ние в България се присъединихме към световната инициатива на WWF. Подехме дарителска акция и допринесохме към усилията на колегите ни в Азия, които имат нужда от оборудване и пари, за да противодействат на незаконния лов на тигри. Малко над 300 българи станаха закрилник на тигър и събраха 20 000 лв.
 
Поддържайки баланса между тревопасните животни и растителността, с която те се хранят, тигрите са незаменима част от природата на нашата планета. По данни на WWF повече от 100 000 от тези диви котки може да са бродили по света само допреди век. Но различни фактори, включително бракониерството, изсичането на горите и загубата на местообитания, доведоха до драстичен срив в техните популации. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до опашката – се търгува на черния пазар. В резултат тези величествени животни са загубили 93% от някогашната си територия. Днес на свобода живеят едва  3200 диви тигъра, две трети от които на територията на Индия.
 
Успехът на Непал във възстановяването на популацията на дивите тигри на своята територия се дължи до голяма степен на координираните усилия между правителството и местните общности. WWF напомня, че амбициозната цел за удвояването на тяхната популация в световен мащаб може да бъде постигната само ако всички държави се ангажират по този начин с каузата.
 
Всеки може да стане закрилник на тигър независимо къде живее. Прочетете повече на нашата дарителска страница wwf.bg/tiger
 
235 тигъра живеят на свобода в дивата природа на Непал
© WWF