Рядка руска есетра, уловена и върната в Дунав, носи нова надежда | WWF
Рядка руска есетра, уловена и върната в Дунав, носи нова надежда

Posted on 14 June 2018

Загрижен за опазването на критично застрашения вид, рибарят, който я улови, я предаде на екипа ни
На 5-ти юни рибарят Росен Бонов от гр. Белене, се свърза с есетровия екип на WWF, за да ни предаде случайно попаднала в мрежите му есетра. Оказа се, че младата рибка е изключително рядката руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii). Вероятно е излюпена през миналата година. Екипът ни я измери, маркира и взе генетична проба от рибката. След това рибарят я пусна обратно в реката на спокойно и безопасно място. „Това е първата маркирана от нас руска есетра от 5 години насам.“, коментира Стоян Михов, ръководител на програма „Води“ към WWF.

В Дунав все още се срещат четири вида есетрови риби - чига, пъструга, моруна и руска есетра, като руската е най-редкият от тях, а други два вида – атлантическата есетра и шипът, са вече изчезнали от река Дунав и Черно море. Малките руски есетри обикновено отплуват в Черно море още в края на същото лято, през което са се излюпили. Кое е накарало този екземпляр да остане да презимува в реката, и дали това не е свързано с причините, водещи до изключително бързото изчезване на вида, е една от многото неизвестни около тези емблематични дунавски обитатели.

Новината е толкова положителна не само защото този вид е изключително рядък, а и защото показва, че рибарите са ангажирани с опазването му. "За опазването на дунавските есетри подкрепата на местните общности е от решаващо значение", добави Стоян Михов. "Много сме благодарни на Росен и всички дунавски рибари, които вече няколко години подкрепят работата и усилията на WWF за проучването и опазването на дунавските динозаври. Надяваме се, че техният положителен пример ще вдъхнови и мотивира и други да допринесат за каузата“.

Ние от WWF България активно работим с местните общности за опазването на есетрите, тъй като именно те зависят от природния ресурс. Миналата година проведохме две теоретични и практически обучения за методи за мониторинг на есетрови риби за местни рибари. Новопридобитите знания, съчетани с опита и уменията на рибарите, се разглеждат като възможен алтернативен източник на доходи за тях. За тази година планираме още обучения, а експедицията ни за проучване на местата за размножаване на есетрите е в разгара си.
 
Руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii)
© WWF Bulgaria
Рибарят Росен Бонов връща маркираната от екипа на WWF руска есетра обратно в реката
© WWF Bulgaria