Vlada Velike Britanije protiv naftnih istraživanja u najstarijem afričkom nacionalnom parku Virunga | WWF

Vlada Velike Britanije protiv naftnih istraživanja u najstarijem afričkom nacionalnom parku Virunga

Posted on 25 October 2013    
Vlada Velike Britanije je protiv naftnih istraživanja u najstarijem afričkom nacionalnom parku Virunga
© UK Parliament
Ženeva, Švajcarska – Planovi londonske naftne kompanije Soco International za naftna istraživanja u najstarijem afričkom nacionalnom parku Virunga, koji se nalazi na UNESKO listi svetskih zaštićenih područja, naišli su na snažno protivljenje vlade Velike Britanije.

U pisanom odgovoru na pitanje postavljeno od strane poslanika britanskog parlamenta, Mark Simonds, Državni podsekretar za spoljne poslove i pitanja komonvelta, ponovio je da se britanska vlada protivi aktivnostima kompanije Soco u ovom području.

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da se protivi naftnim istraživanjima u Nacionalnom parku Virunga”, izjavio je Simonds. „Ovaj park je na UNESKO listi zaštićenih područja okarakterisan kao izuzetno ugrožen”, naglasio je on.

Simonds je takođe dodao da su britanske diplomate u Demokratskoj Republici Kongo obavestile vlasti ove zemlje o poziciji Velike Britanije.

Uprkos upozorenjima humanirnih grupa, organizacija za zaštitu životne sredine i lokalnih zajednica, Soco je nastavio sa istraživanjima u Virungi. Početkom ovog meseca WWF-Svetski fond za prirodu i britanska vlada potpisali su formalnu žalbu u kojoj se tvrdi da poslovanje Soco-a u Kongu predstavlja kršenje ljudskih prava i ekoloških standarda. Dokazi koji su priloženi svedoče o nezakonitim hapšenjima, zastrašivanjima i pretnjama akitvistima za zaštitu prirode.

„Soco je zanemario praksu odgovornog poslovanja izvrgavanjem međunarodnih sporazuma koji devalorizuju univerzalni status ovog zaštićenog područja”, izjavio je Lase Gustavson, izvršni direktor WWF-a. „Ovako se ne ponaša jedna odgovorna kompanija. Virunga nije mesto za naftnu kompaniju i Soco bi od toga trebalo što pre da odustane.”

Preko pola miliona ljudi širom sveta su se pridružili WWF kampanji kako bi sprečili razarajuće uticaje istraživanja na Virungu. Pored toga što je ovo zaštićeno područje dom ugroženih vrsta, ono obezbeđuje pijaću vodu i ribu za preko 50 000 okolnih stanovnika.
Vlada Velike Britanije je protiv naftnih istraživanja u najstarijem afričkom nacionalnom parku Virunga
© UK Parliament Enlarge
Pored toga što je ovo zaštićeno područje dom ugroženih vrsta, ono obezbeđuje pijaću vodu i ribu za preko 50 000 okolnih stanovnika.
© Cristophe Courteau Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Donate to WWF

Your support will help us build a future where humans live in harmony with nature.

Enter Yes if you accept the terms and conditions
Enter Yes if you accept the terms and conditions