Učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije učestvuju na međunarodnom školskom takmičenju za zaštitu životne sredine | WWF

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije učestvuju na međunarodnom školskom takmičenju za zaštitu životne sredine

Posted on 30 September 2013    
ESFALP početni događaj, Beč
© Lukas Illgner

WWF-Svetski fond za prirodu i ERSTE Fondacija otpočinju i ove godine sa projektom „Evropske škole za život planete“

Beograd, 30. septembar 2013. – Odeljenja iz četiri škole iz Srbije učestvuju u ovogodišnjem međunarodnom školskom takmičenju za zaštitu životne sredine, pod nazivom „Evropske škole za život planete", koje organizuju WWF-Svetski fond za prirodu i ERSTE Fondacija. Prošle nedelje takmičenje je otvoreno okupljanjem 33 učenika i nastavnika iz jedanaest evropskih zemalja koji su proveli nedelju dana na akademiji učenik-nastavnik, nedaleko od Beča. U okviru radionica i aktivnosti na otvorenom, učesnici su dobili osnovne informacije o raznim temama vezanim za prirodu i zaštitu životne sredine. Tokom ove školske godine odeljenja će samostalno sprovoditi individualne projekte u oblasti zaštite prirode. Zajednička prekogranična inicijativa u oblasti zaštite prirode u svim zemljama učesnicama predstavlja ključni doprinos ove inicijative.

„Već šestu godinu za redom, naša inicijativa povezuje učenike i nastavnike iz različitih zemalja i kultura kojima je zajednička ljubav prema prirodi”, rekla je Barbara Taušer, direktorka obrazovnog programa o zaštiti životne sredine u okviru WWF-Svetskog fonda za prirodu Austrije. „Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo kakve će zanimljive ideje biti realizovane tokom ovogodišnjeg ciklusa takmičenja.” Tokom poslednjih godina, zajedno smo razvili niz školskih aktivnosti, kao što su kampanje „učenici uče učenike", izložbe, pozorišne predstave, ulične manifestacije ili akcije posvećene recikliranju otpada, u saradnji sa opštinama.

Trideset i tri tima učenika i nastavnika škola iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine,Hrvatske i Češke učestovala su na jednonedeljnoj akademiji „učenik-nastavnik“, koja je održana od 27. septembra do 2. oktobra nadomak Beča. Tokom radionica i aktivnosti na otvorenom, pedagozi WWF-Svetskog fonda za prirodu i brojni stručnjaci za zaštitu prirode predstavili su učenicima uzrasta od 12 do 17 godina i njihovim nastavnicima odabrane teme kojima se bavi ovaj projekat, a to su „Dunav - evropska linija života“ i „Ekološki otisak – globalni efekti potrošnje“. Upravljanje projekima, jačanje timskog duha i odnosi s javnošću, takođe su bili neke od tema kojima su se učesnici bavili tokom programa. „Tokom čitave inicijative, u središtu naše pažnje je koncept aktivnog učešća građana. Želimo da učenicima ukažemo na mogućnosti da aktivno izražavaju svoje mišljenje u javnosti i da motivišu druge da počnu da deluju u ovom pravcu“, naglasila je Taušer.

Do kraja ove školske godine, učenici će imati vremena da razvijaju i sprovode svoje projekte iz oblasti zaštite prirode. Ideje i realizacija projekata u potpunosti zavise od kreativnosti učenika. Aktivnosti mogu obuhvatati ulične pozorišne predstave i izložbe, serije novinskih članaka i akcione planove za škole. Napredak u sprovođenju projekata zaštite životne sredine se može pratiti preko javno dostupnog interaktivnog webloga http://schools.foralivingplanet.eu. Putem ovog webloga odeljenja će voditi projektne dnevnike, postavljati fotografije i video zapise o svojim projektima i razmenjivati iskustva. Učenici, nastavnici i svi drugi posetioci ove stranice moći će daostave komentare vezane za svaku projektnu aktivnost.

U junu 2014. godine, učenici i nastavnici će se ponovo okupiti uRumuniji, na velikom završnom događaju. Tamo će predstaviti svoje aktivnosti u oblasti očuvanja prirode, međusobno razmeniti iskustva i razvijati ideje za zajedničke prekogranične akcije za zaštitu prirode, koje će se odigravati u jesen 2014.

„Inicijativa Evropske škole za život planete predstavlja veoma važan dodatak našim obrazovnim projektima u okviru prekogranične saradnje. Veoma nas raduje što grupa mladih ljudi, koji se na kreativan način bave budućnošću naše životne sredine u okviru ove međunarodne razmene iskustava, postaje sve veća iz godine u godinu", rekla je Doraja Eberle, predsedavajuća Upravnog odbora ERSTE Fondacije.

Više informacija o projektu „Evropske škole za život planete" možete pogledati na stranici: www.wwf.at/esfalp i www.foralivingplanet.eu.

Kontakt:
Aleksandra Stamenković, Communications Officer, Tel: +381 11 334 9479, mob: 069 103 02 60
e-mejl: astamenkovic@wwfdcp.org
Dušan Lopušina, Executive Group, PR agencija ERSTE Fondacije, Tel: +381 11 328 44 88, e-mejl: dusan_lopusina@eg.rs
ESFALP početni događaj, Beč
© Lukas Illgner Enlarge
Učenici i nastavnici škola iz Srbije
© Lukas Illgner Enlarge
Atmosfera sa ESFALP početnog događaja blizu Beča
© Lukas Illgner Enlarge
Atmosfera sa ESFALP početnog događaja blizu Beča
© Lukas Illgner Enlarge
Atmosfera sa ESFALP početnog događaja blizu Beča
© Lukas Illgner Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required