Prva evropska nagrada za reke; proglašeni finalisti | WWF

Prva evropska nagrada za reke; proglašeni finalisti

Posted on 12 July 2013    
International RiverFoundation
© International RiverFoundation
Međunarodna Fondacija za reke (International RiverFoundation) je proglasila finaliste „evropske nagrade za reke“ (European RiverPrize) za izvanredna dostignuća u održivom upravljanju rekama, tokom svečanog predstavljanja ove nagrade.

Finalisti, izlistani bez posebnog redosleda, su:
- Reka Orbigo – Španija
- Mura/Drava/Dunav – Austrija, Hrvatska, Mađarska, Srbija, Slovenija
- Reka Rajna – Švajcarska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Austrija, Lihtenštajn, Belgijski deo Valonije i Italija
- Gornja Drava – Austrija

2013. godina je prva godina u kojoj će se dodeliti „evropska nagrada za reke“, a nagradu će uručiti Međunarodna Fondacija za reke zajedno sa Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River - ICPDR), Evropskim centrom za restauraciju reka (the European Centre for River Restoration – ECRR) i kompanijom Coca-Cola Europe.

Matthew Reddy, izvržni direktor Međunarodne Fondacije za reke, kaže da su finalisti pokazali da zabrinutost za zdravlje reka i kvalitet vode ujedinjuje sve nacije u Evropi.

“Tako smo impresionirani razmerom, podelom i različitošću prijava koje su stigle sa svih strana evropskog kontinenta.

„Interesovanje na vladinom i korporativnom nivou je takođe veoma ohrabrujuće,” rekao je Reddy.

“Okvirna direktiva o vodama, Life RESTORE programi Evropske unije, finansiranje OCD od strane nacionalnih vlasti i podrška od strane vodećih kompanija kao što je Coca-Cola, zajedno pomažu da se unapredi upravljanje rekama i da se poboljša kvalitet vode.”

Kandidate za „evropsku nagradu za reke“ koju dodeljuje Međunarodna Fondacija za reke ocenjuje žiri koji čine isključivo eksperati iz Evrope, na osnovu dokumentovanog okvira upravljanja rekama, dokazima socijalne i ekonomske dobiti, integrisanog pristupa upravljanju rekama, dugoročne vizije i pokazanih neverovatnih dostignuća u ekologiji reka.

Bart Fokkens, predsedavajući žiri panela „evropske nagrade za reke“, kaže: “Srećni smo što su finalisti pokazali implementaciju direktiva Evrope na tako visokom nivou.

“Mi, stoga, zaista imamo da proslavimo nešto više od pobednika u septembru u Beču.”

Pobednik „evropske nagrade za reke“ će biti prograšen na gala večeri u četvrtak 12. septembra 2013. godine, u Dvorani nauke (Aula der Wissenschaften) u Beču, tokom pete evropske konferencije o restauraciji reka.

Posetite web sajt Međunarodne Fondacije za reke za više informacija.
Posetite ECRR web sajt za više informacija o konferenciji.
International RiverFoundation
© International RiverFoundation Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required