Kompanija Coca-Cola i Svetski fond za prirodu (WWF) proširuju globalno partnerstvo i najavljuju nove ekološke ciljeve | WWF

Kompanija Coca-Cola i Svetski fond za prirodu (WWF) proširuju globalno partnerstvo i najavljuju nove ekološke ciljeve

Posted on 11 July 2013    
Zajednički projekat WWF.a i Coca-Cola kompanije u očuvanju vode - Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje", lokalitet Štrbac, Srbija
© WWF
Kompanija postavlja ambiciozne globalne ciljeve u oblasti vode, klime, ambalaže i poljoprivrede

Kompanija Coca-Cola i WWF - Svetski fond za prirodu zajednički rade na liderskoj poziciji Coca-Cola sistema u oblasti održivosti i najavljuju nove, smele ciljeve u zaštiti životne sredine i proširenje partnerstva na globalnom nivou.

U fokusu ovih ambicioznih planova, koji dopunjuju druge ciljeve vezane za posvećenost kompanije dobrobiti lokalnih zajednica, je održiva upotreba vode, struje i ambalaže, kao i sastojaka poljoprivrednog porekla do 2020. godine.

Oslanjajući se na početne uspehe tokom skoro desetogodišnjeg partnerstva, Coca-Cola i WWF su se dogovorili da ulože dodatne napore ostvarivanjem novih vizionarskih ciljeva u oblasti očuvanja prirodnih resursa i učinka, uz integraciju značaja prirode u procese odlučivanja i podsticanje uticajnih partnera da pomognu u rešavanju zajedničkih globalnih ekoloških izazova.

,,Mi u Coca-Coli smo potpuno posvećeni saradnji sa partnerima u rešavanju naših zajedničkih ekoloških pitanja i odgovornom upravljanju resursima naše planete’’, izjavio je Muhtar Kent, predsednik i generalni direktor Kompanije Coca-Cola. ,,S obzirom da rastuća globalna potražnja za hranom i vodom preti da ugrozi prirodne resurse, neophodno je da pronađemo rešenja koja će biti od koristi za kompanije, zajednice i prirodu. U saradnji sa WWF-om, nastavićemo da usavršavamo programe održivosti, a ekspertiza Svetskog fonda za prirodu biće od ključnog značaja u ostvarivanju naših ciljeva u oblasti životne sredine, od kojih su neki definisani uz pomoć ove organizacije.’’

,,Svedoci smo veće potražnje za prirodnim resursima širom sveta nego ikada ranije. Nastavak stare poslovne prakse predstavlja rizik za sve, uključujući svrsishodnost poslovanja’’, izjavio je Karter Roberts, predsednik i generalni direktor WWF USA. ,,Ovi problemi se mogu rešiti samo zajedničkim radom, a naše partnerstvo sa Coca-Colom dokazuje da saradnja može da ojača i ubrza uticaj na rešavanje ovih pitanja.’’

U okviru obnovljenog i proširenog partnerstva, Coca-Cola i WWF su zajednički definisali nove ciljeve ekološke održivosti za Coca-Cola sistem – Kompaniju i njenih skoro 300 partnerskih punionica u više od 200 zemalja - do 2020. godine. Među ovim ciljevima su:

1. Unapređenje efikasnosti upotrebe vode za 25%. Coca-Cola će unaprediti efikasnost upotrebe vode po litru proizvoda putem operativnih poboljšanja širom Coca-Cola sistema. Ovaj cilj dopunjuje unapređenje efikasnosti upotrebe vode od 21,4% ostvareno između 2004. i 2012. godine.

2. Pomoć u obezbeđivanju zdravih i otpornih vodenih sistema. Coca-Cola i WWF će proširiti zajedničke napore u očuvanju vodenih resursa na 11 ključnih regiona na pet kontinenata, uključujući slivove reka Amazon, Koši, Mekong, Rio Grande/Bravo, Jangce i Zambezi; slivove Velikog koralnog grebena i Mezoameričkog koralnog grebena i severnog dela Velike nizine.

3. Smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom proizvodnje za 25%. Coca-Cola će raditi na smanjenju emisije gasova staklene bašte u celom svom lancu vrednosti, čime će znatno umanjiti karbonski otisak u proizvodnim procesima, formatu ambalaže, voznom parku, opremi za hlađenje i nabavci sastojaka.

4. Odgovorna upotreba materijala za eko bocu po PlantBottle™ tehnologiji kao ambalaže. Coca-Cola će u saradnji sa WWF-om raditi na proceni ekološkog i društvenog učinka materijala biljnog porekla za potencijalnu upotrebu za eko ambalažu po PlantBottle™ tehhnologiji. Time će kompanija ispuniti cilj da koristi do 30% materijala biljnog porekla za sve svoje PET plastične boce do 2020. godine.

5. Održiva upotreba ključnih sastojaka poljoprivrednog porekla. Coca-Cola će raditi na održivoj nabavci svojih ključnih sastojaka, uključujući šećernu trsku, šećernu repu, kukuruz, čaj, kafu, palmino ulje, soju, pulpu i drvna vlakna i pomorandžu. Coca-Cola je takođe definisala Vodeće principe održive poljoprivrede i u saradnji sa WWF-om će raditi na primeni tih smernica širom Coca-Cola sistema. Pored toga, Coca-Cola takođe radi na održivoj nabavci limuna, grožđa, jabuke i manga.

Pored ciljeva koje je definisala u saradnji sa WWF-om, Coca-Cola je obnovila i razvila ciljeve vezane za nadoknadu vode i povraćaj amabalaže do 2020. godine:

6. Nadoknada 100 odsto upotrebljene vode. Coca-Cola će vraćati prečišćenu vodu iz prozvodnih procesa u prirodu na nivou koji podržava vodeni svet i nadoknaditi vodu upotrebljenu za gotove proizvode kroz nastavak projekata vezanih za vodu sa partnerima u preko 100 zemalja. Coca-Cola je do sada uspela da nadoknadi oko 52% upotrebljene vode kroz 468 projekata.

7. Ostvarivanje povraćaja 75% iskorišćenih boca i limenki na razvijenim tržištima. Coca-Cola će u saradnji sa industrijom pića i lokalnim organizacijama raditi na definisanju osnovnih informacija i uvećanju povraćaja i reciklaže ambalaže na razvijenim tržištima. Kompanija će nastaviti da smanjuje količinu materijala i struje koje koristi za ambalažu, kao i da koristi i reciklirani i obnovljivi materijal.

Od 2007. godine Kompanija Coca-Cola i WWF rade na očuvanju i zaštiti vodenih resursa širom sveta i unapređenju efikasnosti poslovanja Coca-Cole. Ostvaren je zajednički uspeh na tom polju, kao što je unapređenje stanja sedam najvažnijih vodenih basena na pet kontinenata, povećanje efikasnosti kompanije u potrošnji vode za 20%, napori na smanjenju emisije ugljen-dioksida usled globalnih proizvodnih procesa Coca-Cole za 5 miliona metričkih tona i promovisanje održivije poljoprivredne prakse u lancu nabavke kompanije.
Zajednički projekat WWF.a i Coca-Cola kompanije u očuvanju vode - Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje", lokalitet Štrbac, Srbija
© WWF Enlarge
Zajednički projekat WWF.a i Coca-Cola kompanije u očuvanju vode, reka Mekong, Vijetnam.
© Unassigned Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required