Dan reke Save obeležen dočekom učesnika prve Međunarodne Savske biciklističke trke | WWF

Dan reke Save obeležen dočekom učesnika prve Međunarodne Savske biciklističke trke

Posted on 01 June 2013    
Centralna proslava Dana reke Save održana u Beogradu
© WWF
Beograd, 01. jun 2013. – Međunarodni Dan reke Save (1. jun) obeležen je danas u svim zemljama kroz koje protiče reka Sava (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija), a završni događaj organizovan je na Savskom keju u Beogradu kroz manifestaciju „Dan Save – svaki dan“. WWF – Svetski fond za prirodu je bio jedan od učesnika manifestacije.

Centralna proslava ovogodišnjeg Dana reke Save održana je u subotu 1. juna od 11-16 časova, na Savskom priobalju kod Rečne policije (Savamala), pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Međunarodne Savske komisije, GO Savski venac i kompanije Coca-Cola Hellenic.

Program centralne proslave započeo je akcijom čišćenja Savskog priobalja "Pokrenimo i nešto dalje – očistimo Savsko priobalje" koju je ispred GO Savski venac vodio „Beogradski ekološki centar“ a potom je usledilo svečano otvaranje obraćanjem zvaničnih predstavnika: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičke direkcije za vode Dragane Milovanović, sekretara Savske komisije Dejana Komatine, predsednika GO Savski venac Dušana Dinčića i predsednika Rafting Saveza Srbije Borisa Purjakova.

Proslava je nastavljena kulturno-umetničkim programom na kom je, između ostalih, nastupio KUD ,,Abrašević’’ sa spletom igara "Od izvora do ušća" koje predstavljaju nacionalne igre četiri države kroz koje protiče reka Sava. Usledio je javni čas na temu ,,Klimatske promene’’ koji je održala Snežana Matić Besarabić, pomoćica direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ). Atletski savez Srbije prezentovao je projekat „Dečija atletika i Evropsko prvenstvo u krosu” koji će se u decembru ove godine održati baš na ušću reke Save u Dunav. JKP ,,Čistoća’’ predstavilo je edukativnu predstavu ,,Prljavo ili čisto, nije isto’’ a organizovan je i niz kreativnih i edukativnih radionica za mlade na otvorenom, posvećene Danu reke Save.

WWF – Svetski fond za prirodu je učestvovao u proslavi kroz prezentaciju promotivnih i edukativnih aktivnosti u cilju informisanja građana, mladih i dece o značaju vode i načinima za njenu uštedu u domaćinstvima.

Manifestacija je završena dočekom učesnika prve Međunarodne Savske biciklističke trke “Sava 2013” u dužini od 824 km duž obale Save i obraćanjem biciklista prisutnima. Na trci – koja je startovala 25. maja na izvoru Save u Kranjskoj Gori a završila se na ušću u Dunav u Beogradu – učestvovalo je osam takmičara iz sve četiri države kroz koje protiče ova reka.

Ova biciklistička tura, inicirana u cilju promovisanja razvoja rečnog turizma u slivu reke Save i održivog korišćenje svih potencijala koje Sava pruža, je i glavno obeležje ovogodišnjeg Dana reke Save.

Dan reke Save uspostavljen je potpisivanjem „Okvirnog sporazuma o slivu reke Save“ 2002. godine od strane državnih organa Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a obeležava se poslednjih pet godina.
Centralna proslava Dana reke Save održana u Beogradu
© WWF Enlarge
Javni čas na temu ,,Klimatske promene’’
© WWF Enlarge
WWF - Svetski fond za prirodu jedan od učesnika manifestacije
© WWF Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required