Sudska presuda otkriva pravu razmeru „užasne 2011. godine“ za afričke slonove | WWF
Sudska presuda otkriva pravu razmeru „užasne 2011. godine“ za afričke slonove

Posted on 28 May 2013

Izricanje kazne trojici muškaraca u provinciji Fuđen, Kina zbog učestvovanja u krijumčarenju slonovače iz Afrike u Kinu je pružilo nova saznanja o razmeri i prirodi nelegalne trgovine slonovačom u 2011. godini, najgoroj zabeleženoj godini do sada.
Izricanje kazne trojici muškaraca u provinciji Fuđen, Kina zbog učestvovanja u krijumčarenju slonovače iz Afrike u Kinu je pružilo nova saznanja o razmeri i prirodi nelegalne trgovine slonovačom u 2011. godini, najgoroj zabeleženoj godini do sada.

Prema izveštajima kineksih medija, tri osobe su osuđene na 7 do 15 godina zatvora zbog učestvovanja u krijumčarenju.

Tokom šest meseci 2011. godine, jedan od osuđenih muškaraca, identifikovan pod imenom Chen, je bio odgovoran za krijumčarenje ukupno 7.7 tona slonovače - što okvirno predstavlja 819 slonova - iz Afrike do Kine. Chen, iz grada Putian, je u to vreme upravljao ovlašćenim objektima za maloprodaju slonovače u Šangaju i Ksiamenu, u provinciji Fuđen.

„Ovo je prvi primer osude jednog ovlašćenog trgovca slonovačom za sistematične pokušaje pranja nelegalno stečene slonovače na legalnim tržištima u velikoj razmeri,“ rekao je Tom Milliken, stručnjak za trgovinu slonovačom pri TRAFFIC-u.

“Važnost ovih zaplena je bolan udarac integritetu sistema legalne trgovine slonovačom u Kini i ukazuje na potrebu za sprovođenjem nezavisnog pregleda ovog sistema.”

Prema izveštajima medija, Chen je platio veliku sumu novca saučesniku pod imenom He da bi na carini netačno deklarisao sadržaj pošiljki slonovače. He, osuđen na sedam godina zatvora, i Chen su uhapšeni krajem avgusta 2011. godine.

Govori se da je Chen kupio slonovaču od trećeg optuženog pod imenom Zhao. Zhao je takođe uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora. Druga dvojica osumnjičenih su navedeni kao posrednici koji su Chenu dostavljali pošiljke.

Chenova slonovača, poslata u pet buradi—dve pošiljke iz Kenije, dve iz Tanzanije i jedna iz Nigerije u periodu od šest meseci—se sastojala od ukupno 2154 celih ili delimičnih slonovih kljova. Sve ove pošiljke su zaplenjene po dolasku i Kinu.

Podaci o zapleni slonovače širom sveta se prikupljaju kroz Informacioni sistem trgovine slonovima (Elephant Trade Information System - ETIS), kojim upravlja TRAFFIC u ime zemalja potpisnica CITES konvencije (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore).

Ove zaplene, koje prethodno nisu zvanično prijavljene ETIS-u, podižu ukupnu težinu zaplenjene slonovače u 2011. godini na zapanjujućih 46.5 tona, cifru dva i po puta veću od prosečnih 18.6 tona za period od 1996–2011. godine. Prethodna najgora zabeležena godina je bila 2009-ta sa 32.7 tona, kojoj je prethodila najmanja godišnja zaplena slonovače od 6.8 tona u 2008. godini.

“2011. godina je već najgora godina po zapremini zaplenjene slonovače otkako su podaci počeli da se sakupljaju 1989. godine, ali ova nova informacija stavlja ukupnu godišnju vrednost u astronomsku zonu,” rekao je Milliken.

Čini se da ovaj sudski proces predstavlja značajan udar kineskih vlasti na kriminalne sindikate koji stoje iza krijumčarenja slonovače u zemlju, i podiže brojna važna pitanja kao na primer kako funkcioniše krijumčarenje slonovače u Kinu.

Ovaj proces posebno pokazuje da su kineski trgovci sposobni da brzo dođu do slonovače iz Afrike, kao i njihovu sposobnost da uspešno organizuju nelegalni izvoz velikih količina slonovače iz Kenije, Tanzanije i Nigerije.

„Kineskim vlastima treba čestitati za ovaj uspeh, ali oni moraju nastojati da prate svaki mogući trag kako bi osigurali da se lanac snabdevanja slonovačom izmežu Afrike i Kine zauvek i istinski prekine,” rekao je Milliken.
Deo pošiljke slonovače, zaplenjene u Maleziji 2012. godine, za koju se smatra da je bila na putu za Kinu.
© TRAFFIC