Međunarodno školsko takmičenje za zaštitu životne sredine - početak prijavljivanja za „Evropske škole za život planete“ | WWF

Međunarodno školsko takmičenje za zaštitu životne sredine - početak prijavljivanja za „Evropske škole za život planete“

Posted on 29 April 2013    
Program WWF-a "Evropske škole za život planete"
© WWF
Svetski fond za prirodu i ERSTE Fondacija sprovode edukativni projekat za učenike iz 11 zemalja

Beograd, 29. april 2013. – Upravo je otvoren novi konkurs međunarodne školske inicijative za zaštitu životne sredine „Evropske škole za život planete" koju sprovode Svetski fond za prirodu (WWF) i ERSTE Fondacija. Učenici uzrasta od 13 do 16 godina, iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine, pozvani su da razvijaju projekte zaštite prirode, na temu ekološkog otiska i zdravih reka. Završetak inicijative će biti obeležen zajedničkom prekograničnom eko-akcijom u svim zemljama učesnicama. Učešće je besplatno, a rok za prijavu je 9. jul 2013. godine. Detaljnije informacije i prijave su dostupne na stranici: www.wwf.at/esfalp.

„Učesnike očekuje uzbudljiva razmena sa školskim drugovima iz jedanaest evropskih zemalja", izjavila je Barbara Taušer, rukovodilac obrazovnog programa za zaštitu životne sredine u Svetskom fondu za prirodu u Austriji. „Projektom „Evropske škole za život planete" želimo da učenicima ukažemo na mogućnost da postanu aktivni u zaštiti životne sredine i na taj način oblikuju svoju budućnost", rekla je Taušer.

Školska inicijativa za zaštitu životne sredine počinje jednonedeljnom akademijom koja se održava u Austriji, od 27. septembra do 2. oktobra 2013. godine, gde će učestvovati učenici i profesori. Kroz radionice i aktivnosti na otvorenom, eko-pedagozi Svetskog fonda za prirodu i stručnjaci na polju zaštite prirode će upoznati učenike i njihove profesore sa temama projekta: „Ekološki otisak - globalni efekti potrošnje“, „Dunav - evropska linija života“ i „Aktivno građanstvo – kako mobilisati i motivisati druge“. Na dnevnom redu će biti i veštine projektnog menadžmenta, izgradnje timskih odnosa i odnosa s javnošću. Do kraja školske godine, učenici će imati vremena da razviju i sprovedu svoje projekte u oblasti zaštite prirode. Ideje i realizacija projekata su u potpunosti plod kreativnosti učenika. Među aktivnostima se mogu nalaziti ulične pozorišne predstave, izložbe, serije novinskih članaka ili školski planovi aktivnosti.

Tokom školske godine, napredak projekata zaštite prirode može da se prati preko interaktivnog webloga http://schools.foralivingplanet.eu koji je dostupan široj javnosti. Na ovom mestu, školska odeljenja vode dnevnike projekata, postavljaju fotografije i video zapise o svojim projektima i razmenjuju iskustva. Učenici, nastavnici i svako ko poseti ovu stranicu mogu da komentarišu projektne aktivnosti. U junu 2014. godine učenici i nastavnici će se ponovo okupiti u Rumuniji, na velikom događaju koji će označiti završetak projekta. Tom prilikom, oni će predstaviti svoje aktivnosti na polju očuvanja prirode, međusobno će razmeniti iskustva i razvijati ideje za zajedničke prekogranične ekološke akcije koje će sprovoditi od jeseni 2014. godine.

Učestvovanje u školskoj inicijativi za zaštitu životne sredine je besplatno. Odeljenja koja učestvuju dobijaju finansijsku podršku za sprovođenje svojih projekata koji se tiču zaštite prirode. Projektna dokumentacija se podnosi na engleskom jeziku, što je i jezik na kome se održava Akademija i završni događaj.

„Inicijativa „Evropske škole za život planete" predstavlja važan deo naših prekograničnih obrazovnih projekata. Veoma smo srećni što se iz godine u godinu uvećava grupa mladih ljudi koji se kreativno angažuju u oblikovanju budućnosti naše zajedničke životne sredine, u okviru međunarodne razmene", rekla je Doraja Eberle, predsedavajuća Upravnog odbora ERSTE Fondacije.

Više informacija o projektu „Evropske škole za život planete" i obrazac prijave možete pogledati na stranici: www.wwf.at/esfalp.

Kontakt:
Sonja Bađura, WWF Programme Assistant
Tel: +381 11 334 9479, e-mejl: sbadjura@wwfdcp.org

Subscribe to our mailing list

* indicates required