"Sat za našu planetu" ove godine oborio dosadašnje rekorde u broju učesnika | WWF

"Sat za našu planetu" ove godine oborio dosadašnje rekorde u broju učesnika

Posted on 23 March 2013    
Sat za našu planetu 2013.
© WWF
Beograd, 23. mart 2013 - Večeras u 20:30 h u brojnim domovima, školama, poslovnim zgradama, trgovima, na znamenitim građevinama širom planete, isključena su svetla na jedan čas, u okviru „Sata za našu planetu”. Ovu najveću volontersku globalnu akciju organizovao je WWF – Svetski fond za prirodu, sedmi put u svetu, a peti put u Srbiji.

Ove godine „Sat za našu planetu“ u Srbiji podržao je do sada najveći broj učesnika - 58 gradova i opština, 38 škola i 44 organizacije civilnog društva, mnoge kompanije, brojni mediji i veliki broj pojedinaca. Centralne manifestacije održane su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Posetioci centralnog događaja „Sata za našu planetu“, održanom u Studentskom parku u Beogradu, zajedno sa volonterima mogli su da učestvuju u formiranju simboličnog znaka akcije od sveća. Na štandu WWF-a mogli su da izračunaju sopstveni ekološki otisak i saznaju kako da promenom svakodnevnih navika smanje potrošnju struje i emisiju ugljen-dioksida. Svojim nastupom u Studentskom parku, podršku ovogodišnjoj akciji dao je i beogradski hor „Horkestar“.

„Trošimo više od 50% prirodnih resursa u odnosu na one koje imamo i ako tako nastavimo, neće nam biti dovoljne ni 2 planete“ – izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa za Srbiju. „Neophodno je da održivo koristimo električnu energiju i druge resurse i da smanjimo ekološki otisak, jer time ublažavamo posledice klimatskih promena i doprinosimo očuvanju prirode“, rekla je Duška Dimović.

WWF i partneri u ovoj kampanji Coca-Cola Sistem i agencija Chapter 4 poručuju da svaki sat može biti Sat za našu planetu i pozivaju sve građane, institucije, organizacije i kompanije da svakodnevno razmišljaju o posledicama preterene potrošnje.

„Sat za našu planetu“ u Srbiji podržali su: Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Grad Novi Sad, kao i brojne škole, organizacije civilnog društva i kompanije.

Večeras su širom Srbije isključena svetla na brojnim zgradama i znamenitostima. U Beogradu je isključena dekorativna rasveta na zdanjima Starog dvora, Skupštine i Vlade Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, Trgu Republike, Hramu Svetog Save, Tornju na Avali, na mostovima i mnogim drugim zgradama. U Novom Sadu, ukrasna rasveta je isključena na zgradi Srpskog Narodnog Pozorišta, Petrovaradinskoj tvrđavi, Novosadskom univerzitetu, mostu Duga i drugim zdanjima, a u Nišu na Narodnom pozorištu, Tvrđavi, trgovima i drugim objektima.

U svetu su, između ostalog, svetla isključena i na svetskim spomenicima i građevinama, kao što su: Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, i na hiljadama drugih objekata širom planete.

TV pokrivalice i izjave sa centralne manifestacije „Sat za našu planetu u Srbiji” dostupne su svim zainteresovanim TV stanicama na web-portalu Infobiro (www.infobiro.tv), a fotografije na internet stranici WWF Srbija (www.panda.org/sr/vesti).
Sat za našu planetu 2013.
© WWF Enlarge
Sat za našu planetu 2013.
© WWF Enlarge
Pobednik u mraku za Sat za našu planetu
© Časlav Petrović Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required