Kada se zaštita prirode i granice preklope | WWF

Kada se zaštita prirode i granice preklope

Posted on 12 December 2012    
Parkovi Dinarskog luka
© Leo Burnett

Nova publikacija IUCN pokazuje na koji način akcije prekograničnog očuvanja prirode u Dinarskom luku jugoistočne Evrope, pomažu u zaštiti bogatog biodiverziteta regiona i predstavljaju novu priliku za razvitak prekograničnog partnerstva u regionu
.

Nova knjiga, Iniciranje efektivnog prekograničnog očuvanja životne sredine: Praktični vodič baziran na iskustvu iz Dinarskog luka, izdvaja najsvetlije tačke prekogranične saradnje u regionu Dinarskog luka, koji se prostire od Trsta u Italiji do Tirane u Albaniji i pokriva veliki deo Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Studija pokazuje kako je ovakav pristup ojačao prekograničnu saradnju u regionu i unapredio zaštitu prirode i održivi razvoj.

“Prekogranično očuvanje životne sredine je dugoročna trka koja zahteva puno posvećenosti, dobre volje i uzajamnog razumevanja. Zauzvrat, ona može da nam donese jasne i konkretne rezultate koji prevazile samo očuvanje prirode”, rekao je Boris Erg, direktor IUCN-a za jugoistočnu Evropu i ko-urednik knjige.
 
Nova analitička metodologija, opisana u ovoj knjizi, predstavlja inovativni način procene izvodljivosti prekograničnog očuvanja sredine i može se primeniti na različitim ekosistemima i geografskim regionima širom sveta. Njena glavna prednost je to što njome može da se posluži svako zainteresovan za prekograničnu saradnju, a ne samo eksperti za ovu oblast.

" Nova analitička metodologija, pomaže planerima projekata prekogranične zaštite životne sredine pri pažljivom procenjivanju izvodljivosti i potrebe da se pokrene ovakav proces, uzimajući u obzir i prilike i rizike", izjavila je Maja Vasilijević, predsednik IUCN Svetske komisije o Zaštićenim područjima i prekograničnom očuvanju životne sredine i ko-urednik publikacije.

Prekogranično očuvanje životne sredine pomaže ljudima da prevaziđu državne granice u cilju očuvanja prirode. Ovakav vid aktivnosti donosi nam velike ekološke prednosti tako što štiti velike prirodne predele, podržava migracije vrsta i smanjenje rizika od gubitka biodiverziteta. To je efikasan način da sepromoviše saradnja i stvaranje prekograničnog partnerstva, koji ujedno i podstiče nekadašnje neprijatelje da sarađuju, stvara potencijalne zajedničke prihode i pomaže pri rešavanju političkih nesuglasica.
 
"Iniciranjem prekogranične saradnje, dali smo sebi priliku da postavimo osnovu za održivi razvoj neverovatnih prirodnih i kulturnih vrednosti, dok ujedno poboljšavamo prepoznatljivost celog regiona", rekao je Deni Porej, direktor WWF Mediteranskog programa.

Kao pilot projekat na nekoliko ključnih prirodnih lokacija sa područja Dinarskog luka, prekogranično očuvanje životne sredine se pokazalo kao efikasan način za uspostavljanje dijaloga i stvaranje zajedničke vizije. Na osnovu zajedničkih prirodnih resursa, u zemljama regiona potpisano je šest “Memoranduma o razumevanju”, što je omogućilo definisanje prioriteta pri zaštiti prirode i planovima za zajedničke aktivnosti. Prekogranične pešačke staze, označavanje terena i kreiranje edukativnog i obrazovnog sadržaja su neki od rezultata poboljšane međunarodne saradnje.

Subscribe to our mailing list

* indicates required