Evropski parlament izglasao zabranu lova na ajkule | WWF

Evropski parlament izglasao zabranu lova na ajkule

Posted on 04 December 2012    
Peraja ajkula se često koriste za supe u tradicionalnim azijskim kuhinjama.
© WWF / Jürgen Freund
 22. novembar 2012. Evropski parlament je izglasao zabranu lova na ajkule i time zatvorio rupe u zakonu koje su omogućavale skidanje peraja sa ajkula i skladištenje na samom brodu, pre pristanka u luku.

Evropski komesar za pomorstvo i ribarstvo, Maria Damanaki, izjavila je na svom blogu kako pozdravlja odluku Parlamenta, objašnjavajući da je Komisija uzela u ozbir opširne i javne konsultacije sa industrijom i ostalim akterima rasprave.

Odluka Komisije se odnosi na sve EU brodove i brodove koji love u EU vodama, jača postojeće zakonodavstvo EU i štiti populacije ajkule širom sveta. Takođe se navodi kako je prethodna Regulacija protiv ove delatnosti iz 2003. dopuštala izvesna odstupanja i bila nepogodna za kontrolu i praćenje.

Komisija ukazuje kako uklanjanje peraja, često dok je riba još živa, predstavlja dodatnu prepreku pri identifikaciji vrsta i prikupljanju naučnih podataka potrebnih za upravljanje ribolovom i zaštitu životne sredine.

Međunarodne EU regulative o zaštiti ajkula su u skladu sa Food and Agriculture Organization (FAO) regulativama za odgovoran ribolov i FAO medjunarodnim planom za ajkule - International Plan of Action on Sharks (IPOA-Sharks).

Izveštaj za EU medije je dala Marija Damanaki.
Peraja ajkula se često koriste za supe u tradicionalnim azijskim kuhinjama.
© WWF / Jürgen Freund Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required