WWF Poverenje će biti prekretnica novog sporazuma u Dohi | WWF

WWF Poverenje će biti prekretnica novog sporazuma u Dohi

Posted on 27 November 2012    
Doha COP18 logo
© Doha COP18 logo
 UN pregovori za klimatske promene koji će se održati ove nedelje u Dohi, u Kataru, treba da predstave osnovu za fer, ambiciozan i obavezujući sporazum do 2015.

WWF-ov šef delegacije Tasneem Essop navodi kako se uveliko očekuje da će ova runda pregovora ispuniti očekivanja, iako mnogi smatraju suprotno.

“Vlade širom sveta još uvek imaju šansu da dođu u Dohu i učine nešto”, rekla je Tasneem. Poverenje između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju biće odlučujući faktor za uspeh pregovora u Dohi.
“Prepreku predstavlja nedostatak poverenja. Razvijene zemlje su se obavezale na nimimalni nivo akcije, a nisu ispunile ni ta očekivanja. Sa druge strane, zemlje u razvoju su pod pritiskom obavezane da se više angažuju, ali su bez finansijskih sredstava to da ostvare. Ako želimo da postignemo pogres u budućnosti, globalni dogovor treba da bude proizvod zajedničkog napora. Iz naše perspektive, ova konferencija može mnogo da odmogne ili da pomogne pri postizanju novog sporazuma 2015”, kaže Essop.

Imperativ nikada nije bio veći.
Objavljivanje nekoliko naučno zasnovanih izveštaja o klimatskim promenama tokom prethodne sedmice, pokazuje kako se širom sveta menjaju očekivanja za buduće standarde emisije CO2. Trenutni trend emisije CO2 može da prouzrokuje katastrofalne posledice tzv.“4°C SVET”-a, što je daleko gore od ranije očekivanog.

“Ove godine smo svedoci najtežih efekata klimatskih promena širom sveta. Emisija CO2 dostiže najveći nivo do sada, arktički ledeni pokrivač se sve brže topi, suše pustoše useve širom sveta, a cene pšenice, kukuruza i soje postaju sve veće. Kada cene hrane skaču, siromašni narodi gladuju”, kaže Essop.

“Ukoliko zemlje nisu spremne da govore o većim ambicijama, postaje jasno da njihove vlade žive u paralelnom univerzumu u kojem klimatske promene ne uništavaju svet”, navodi Samanta Smit, rukovodilac za odeljenja za Globalnu klimu i Energetsku inicijativu.

“Nadamo se da će zemlje reagovati na talas ekstremnih vremenskih uticaja koji pogađaju planetu ove godine i očekujemo od EU da do kraja produženog roka 2015. odgovori na potpisane zahteve iz Kjoto protokola. Od razvijenih zemalja očekujemo da održe svoja obećanja o finansiranju borbe protiv klimatskih promena, dok od zemalja u razvoju očekujemo da odrade svoj deo, usklađen sa njihovom finansijskom situacijom. Pitanje je da li smo svi spremni da govorimo o većim budžetima, shodno svemu što nam govore naučnici i institucije širom sveta.”
Doha COP18 logo
© Doha COP18 logo Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required