Škole iz Srbije učestvuju u petom ciklusu programa „Evropske škole za život planete“ | WWF

Škole iz Srbije učestvuju u petom ciklusu programa „Evropske škole za život planete“

Posted on 26 October 2012    
Program WWF-a "Evropske škole za život planete"
© WWF
Grupa učenika i nastavnika iz četiri škole (Aleksinac, Čačak, Leskovac i Stanišić) i ove školske godine učestvuje na međunarodnom takmičenju „Evropske škole za život planete“ koju organizuju WWF i ERSTE Fondacija

Ove nedelje četiri škole iz Srbije učestvovale su u početnom događaju međunarodnog školskog takmičenja „Evropske škole za živu planetu“ koje već petu godinu za redom organizuju WWF i ERSTE Fondacija iz Austrije. 33 učenika i nastavnika iz Srbije i iz osam drugih evropskih zemalja okupili su se na jednonedeljnoj akademiji za učenike i nastavnike na lokaciji jugoistočno od Beča.

Kroz radionice i aktivnosti na otvorenom oni su dobili osnovne informacije o različitim temama vezanim za prirodu i životnu sredinu. Nakon toga, do kraja školske godine, grupe će realizovati pojedinačne projekte čija je glavna tema zaštita životne sredine. Pobednike očekuje boravak od nedelju dana u kampu prirode u Rumuniji. „Već petu godinu za redom ova inicijativa povezuje učenike i nastavnike koji vole prirodu iz različitih zemalja i kultura,“ rekla je Barbara Tauscher, rukovodilac programa za edukaciju o životnoj sredini WWF Austrije. „Željno iščekujemo da vidimo koje sjajne ideje će biti realizovane tokom ovogodišnjeg takmičenja,“ dodaje Tauscher.

Timovi od 33 učenika i nastavnika iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Ukrajine učestvovali su u akademiji za učenike i nastavnike koja se održala u Ilmicu (Illmitz) u austrijskoj oblasti Seewinkel. Kroz radionice i brojne aktivnosti na otvorenom WWF-ovi pedagozi i eksperti iz oblasti zaštite životne sredine upoznali su učenike starosti od 12 do 17 godina i njihove nastavnike sa temama projekata: „Dunav – Evropska žila kucavica“ i „Ekološki otisak – Globalni efekti potrošnje“.

„Glavni fokus tokom cele ove inicijative je na 'Aktivnom građanstvu'“, naglasila je Tauscher. „Mi želimo da pokažemo učenicima koje su mogućnosti da se oni aktiviraju, da izraze svoje mišljenje u javnosti i da motivišu druge da krenu u akciju.“

Ideje i realizacija projekata u potpunosti su prepušteni kreativnosti učenika. Nastavnici podržavaju svoje učenike dajući im smernice. Tokom prethodne tri školske godine sjajne aktivnosti su ponikle iz ovog projekta poput kampanja u kojima su učenici podučavali druge učenike, izložbi, pozorišnih predstava, uličnih događaja ili akcija reciklaže u saradnji sa lokalnim vlastima.

Napredak projekata zaštite prirode može se pratiti putem svima dostupnog interaktivnog bloga http://schools.foralivingplanet.eu. Na tom mestu će školske grupe voditi dnevnike svojih projekata, objavljivati slike i snimke vezane za svoje projekte i razmenjivati vredna iskustva.

„ERSTE Fondacija deo je inicijative „Evropske škole za život planete“ kako bi podstakla postojanje prekograničnih obrazovnih projekata sa aspektom očuvanja životne sredine“, izjavila je Doraja Eberle, članica Upravnog odbora ERSTE Fondacije. „Pružanje podrške obrazovanju znači da shvatamo budućnost Evrope ozbiljno“.

Ove godine su iz Srbije u program uključene sledeće škole:

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Stanišića,
OŠ „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca,
OŠ „Milica Pavlović“ iz Čačka i
Trgovinsko ugostiteljska škola iz Leskovca.

Školske godine 2011/2012 dve škole iz Srbije su osvojile nagradu na takmičenju:
OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta” iz Batajnice i OŠ „Karađorđe” iz Velike Plane.

Prva škola iz Srbije koja je pobedila na ovom međunarodnom takmičenju je škola "15. oktobar" iz Pivnica. Oni su svoj ekološki projekat sprovodili tokom školske godine 2010/2011.  

Mnogo uspeha, kreativnih ideja i radosti u sprovođenju projekta želimo svim đacima i nastavnicima ove godine.


Više informacija možete videti na blogu: http://schools.foralivingplanet.eu

Kontakt osobe:
Sonja Bađura, sbadjura@wwfdcp.org, 011 33 49479  
Program WWF-a "Evropske škole za život planete"
© WWF Enlarge
Učesnici petog ciklusa programa "Evropske škole za život planete" u Austriji
© Lukas Ilgner Enlarge
European Schools for a Living Planet kick off event
Uvodno predavanje za učenike i nastavnike - priprema za pisanje projekata
© Lukas Ilgner / WWF Enlarge
Dobrodošlica učesnicima petog ciklusa programa "Evropske škole za život planete"
© Lukas Ilgner Enlarge
Zagrevanje za peti krug programa "Evropske škole za život planete"
© Lukas Ilgner Enlarge
Učenje u prirodi o prirodi
© Lukas Ilgner Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required