Učenici iz Srbije na međunarodnoj radionic WWF i ERSTE Fondacije „Evropske škole za prirodu” | WWF

Učenici iz Srbije na međunarodnoj radionic WWF i ERSTE Fondacije „Evropske škole za prirodu”

Posted on 01 November 2010    
The participants in this year's European Schools for a Living Planet project.
The participants in this year's European Schools for a Living Planet project.
© Lukas Illgner
Beč/Beograd, 1 November 2010 – Prošle nedelje pet škola iz Srbije učestvovalo je na radionici u okviru međunarodne inicijative škole za životnu sredinu “Evropske škole za živu planetu” WWF-a i ERSTE fondacije u Austriji. Ovaj događaj je okupio 32 učenika i nastavnika iz Srbije i još sedam evropskih država. Do kraja školske godine, u sklopu nastavnog programa, škole će realizovati posebne projekte vezane za očuvanje prirode, ekološki otisak i Dunav. Najbolji projekti će biti nagrađeni . “Odlične aktivnosti su nastale u toku poslednje dve školske godine, kao što su dani recikliranja organizovani zajedno sa opštinama, izložbe, predstave i kampanje putem kojih su učenici preneli svoje znanje drugim učenicima” izjavila je Barbara Tauscher, vođa edukativnog programa za životnu sredinu WWF Austria. “Nestrpljivo čekamo da vidimo kakve ideje će učenici ostvariti ove godine”.

Timovi učenika i nastavnika iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Ukraine učestvovali su u jednonedeljnom programu koji se održao u Ilmitcu, u Austrijskoj regiji Seewinkel. Kroz radionice i eko-kampove u prirodi, stručnjaci za zaštitu prirode upoznali su učenike, starosti od 12 do 17 godina, kao i njihove nastavnike sa projektima kao što su “Dunav – Evropska žila kucavica” i “Ekološki otisak – Globalni efekti konzumiranja“. „Glavna tema ovog programa je tzv. aktivno građanstvo“, izjavila je Tauscher. „Želimo da pokažemo đacima mogućnosti aktivnog delovanja i javnog izražavanja ličnog mišljenja radi podsticanja drugih na akciju.“ Uloga nastavnika predviđena samo kao podrška učenika u izradi projekta, dok ideje i realizacija projekta potpuno zavise od kreativnosti učenika.

Napredak projekata iz oblasti zaštite prirode možete pratiti preko javno dostupnog i interaktivnog webloga: http://schools.foralivingplanet.eu. Na ovoj adresi učenici će voditi dnevnike vezane za projekte, razmeniti slike, video zapise i iskustva vezana za. Učenici, nastavnici i posetioci bloga mogu da napišu svoje utiske u vidu komentara.

„ERSTE Fondacija učestvuje u inicijativi ‘Evropske škole za živu planetu’ da bi poboljšala prekograničnu saradnju obrazovnih projekata koji se bave živitnom sredinom”, izjavio je Boris Marte, Član upravnog obora ERSTE Fondacije. “Podrška obrazovanju predstavlja ozbiljno shvatanje evropske budućnosti. Podizanje svesti i osetljivost na ekološke teme kao iskustvo sa međunarodnog projekta je vrlo bitno iskustvo za mlade ljude i njihove nastavnike.”

Inicijativa škola za životnu sredinu “Evropske škole za živu planetu” prvi put je realizovana u školskoj godini 2008/2009. Od tada je u sklopu ove inicijative učestvovalo 55 razreda iz deset evropskih država. Na ovaj način, oko 1.500 učenika starosti od 12 do 17 godina, pokrenulo je svoje eko-projekte.

Za dodatne informacije posetite weblog: http://schools.foralivingplanet.eu

Kontakt:

Duška Dimović, WWF DCP Srbija, Mob: 063-381490, e-mail: d.dimovic@wwfdcp.org

Mag. (FH) Lisa Simon, WWF press officer, Tel.: +43-1-488 17 215, mobile: +43 676 83 488 215, e-mail: lisa.simon@wwf.at

The participants in this year's European Schools for a Living Planet project.
The participants in this year's European Schools for a Living Planet project.
© Lukas Illgner Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required