Climate Witness: Marco Bomio, Switzerland | WWF

Climate Witness: Marco Bomio, Switzerland

Posted on 02 August 2007    
Marco Bomio, Climate Witness, Switzerland
Marco Bomio, Climate Witness, Switzerland
© Marco Bomio
Ma numesc Marco Bomio. Am 54 de ani si locuiesc in Grindelwald, Suedia, la poalele faimoasei fete nordice a Varfului Eiger. Sunt casatorit si tatal a 3 copii maturi. Am venit aici datorita sotiei mele si a iubirii mele pentru natura si sporturi extreme, care poate explica si alegerea carierei mele- lucrez ca ghid montan. Inafar de asta sunt si professor si director la scoala generala din Grindelwald.

English | Deutsch | Română | Italiano | Dutch | Finnish中文

Grindelwald este o destinatie bine cunoscuta  care atrage multi turisti. Statiunea a devenit la inceput cunoscuta datorita pozitionarii ei unice aproape de ghetari. Pana in urma cu 20 de ani  ghetarii se vedeau de la ferestrele scolii. In acea perioada limbile ghetarilor erau la distanta de o jumatate de ora de mers de sat. Astazi, nu mai e aceeasi situatie. Schimbarea climei a avut un impact puternic asupra regiunii noastre- ghetraii se topesc. Astazi, merg o ora si jumatate cu oaspetii mei pana sa ajungem la marginea/limita ghetarilor.

Din ce in mai putina gheata

Cand vorbesc la ore despre istoria locului, o ilustrez prin poze istorice. De exemplu demonstrez cum ghetarii inca ajungeau la poalele vaii la mijlocul secolului 19. Pe atunci Grindelwald exporta gheata si o transportau pe vase pana in locuri ca Paris sau Praga. Elevii mei sunt uimiti cand le arat documente ca asta.

Dat fiind faptul ca am lucrat ca ghid montan timp de aproape 30 de ani, sunt constient de retragerea  ghetarilor.Trecerea de la gheata la roca devine mai dificila. Deseori, solul din zona topita este pietros si instabil. Pentru a face sigura strabaterea acestor zone trebuie ca acestea sa fie  fixate cu scari sau franghii de sarma pentru ca turistii sa aiba de ce sa se tina.

Rocile incep sa se clatine

Cel mai rau efect al schimbarii climei a devenit topirea permafrostului( permafrostul este la sau sub
Punctual de inghet al apei- 0°C sau 32°F- de doi sau trei ani). Odata ce permafrostul s-a topit, rocile devin fragile, in timp ce frecventa caderii rocilor creste. Din cauza retragerii masive a ghetarilor, presiunea ghetii asupra rocilor se micsoreaza. Fatada rocii devine din ce in ce mai fragila, ceea ce duce la caderea rocilor ca cea din 2006 pe partea estica a Eigerului

Schimbarea climatica nu poate .fi trasa la raspundere doar pentru o singura cadere de roci. Dar frecventa unor astfel de cazuri izolate este cu siguranta in crestere. In jurul Grindelwaldului potecile pentru drumetii au fost intarite de tunele artificiale.
Cateva  bine cunoscute sosele alpine ca Jungfrau, Schreckhorn si  Wetterhorn sunt deja amenintate. Aici, vara calduroasa inregistrata din 2003 a avut un impact important asupra stratului scazut de zapada si a dus la o crestere semnificativa a caderilor de roci.

Provocare Profesionala


Cred cu tarie ca ghizii montani isi aleg meseria din pasiune pentru munte si dragoste de natura si aventura. Oricum, ghizii montani sunt astazi trimisi in actiuni de stabilizare a rocilor si proiecte/activitati de curatare. Asta a schimbat descrierea meseriei cu totul. Anul trecut, de exemplu, Grindelwald Sports – Scoala de ghizi montani din Grindelwald- a produs mai mult venit din activitatile  de curatare a rocilor decat din excursiile montane cu ghizi.

La inceputul verii calduroase inregistrate din 2003 conditiile pentru noi ca ghizi montani erau excelente. Varfuri ca Eiger si Wetterhorn puteau fi urcate cel devreme la jumatatea lunii iunie, ceea ce in veri “normale” nu este posibil decat o luna mai tarziu. Dar as fi mai mult decat fericit sa pot face acest lucru fara acest beneficiu. Pentru ca pe o astfel de vreme calduroasa limita de temperature de 0°C urca pana la 400 0 de metri deasupra nivelului marii. Asta inseamna ploi in loc de zapada, nopti calduroase si caderi de roci.

Profitand de Oportunitati

Locuiesc in Alpi, rezervorul principal de apa al Europei. Curgerea previzibila in nivelul apei din cauza topirii ghetarilor  ma ingrijoreaza foarte tare. Acest lucru va afecta si producerea de energie electrica. Suedia continua sa produca 60% din necesarul de energie electrica din hidroenergie.Nepotii mei nu vor  beneficia de aceeasi lipsa de griji de care ne bucuram noi azi  in ceea ce priveste utilizarea apei.

Din punct de vedere economic, destinatii turistice ca Grindelwald vor trebui sa caute alte surse de venit. Primii pasi in aceasta directie au fost deja facuti. Desi a fost luat in deradere la inceput, drumetiile pet imp de iarna devin din ce in ce mai appreciate. Desigur, aceasta cale se va indeparta de una clasicul turism de iarma bazat pe schi, de vreme ce zapada artificiala e o solutie de moment. In iarna lui 2006/07 productia de zapada artificiala a fost imposibila pentru cateva saptamani deoarece temperaturile erau prea mari.

Vad de asemenea un viitor in alte sectoare economice cum ar fi educatia si antrenamentul pentru tineri si adolescenti. In plus, un numar mare de firme , indifferent de asezarea lor geografica, fac afaceri pe internet. Asa ca de ce sa nu fondam pe valea noastra un institut de cercetare pentru studiul climei? Tema de studio va fi chiar sub nasul nostru
 

Recenzie Stiintifica

Recenzie facuta de: Dr Christophe Lambiel, de la Institutul de Geografie (IGUL) Universitatea din Lausanne, Suedia
Povestea lui Marco Bormio este in concordanta cu impactul pe care schimbarea climei il are asupra mediului montan. Ca in orice loc din Alpi, ghetarii se retrag in mod amenintator. Acest lucru nu are un impact important doar asupra mostenirii peisagistice, dar si asupra stabilitatii pantelor. Intradevar caderea rocilor care a avut loc in 2006 pe partea estica a Eigerului are legatura cu retragerea masiva a ghetarului de la sfarsitul Micii Ere Glaciare.

In zona Grindelwald, permafrostul se gaseste in mod predominant in partile de roca orientate spre nord ale muntilor ca Eigerul. Temperaturile crescande reduc stabilitatea rocii inghetate, ceea ce poate duce la caderi de roci. Astfel de evenimente au fost numeroase in timpul valurilor de caldura ca cele din vara lui 2003.

In ceea ce priveste activitatea umana, este adevarat ca activitatile ghizilor montani au fost diversificate de cativa ani, dar primul motiv este faptul ca teritoriul alpin este din ce in ce mai locuit. Managementul numarului crescand de turisti in Alpi este o provocare pe viitor. Ofertele noi de iarna vor trebui sa fie propuse astfel incat sa compenseze reducerea stratului de zapada la altitudine medie.
All articles are subject to scientific review by a member of the Climate Witness Science Advisory Panel.
 
Marco Bomio, Climate Witness, Switzerland
Marco Bomio, Climate Witness, Switzerland
© Marco Bomio Enlarge
Marco Bomio, school teacher and mountain guide in Switzerland, has witnessed a decline in local glaciers over recent years.
Marco Bomio, school teacher and mountain guide in Switzerland, has witnessed a decline in local glaciers over recent years.
© Marco Bomio Enlarge

Subscribe to our mailing list

* indicates required