Populacija leptira “monarh” najniža u poslednjih 20 godina!



Posted on 30 January 2014  | 
Glavni uzrok je ugroženost njihovog staništa u Meksiku zbog ilegalne seče drveća koja im je sklonište, ali i zbog klimatskih promena.

Svakog novembra, nakon putovanja od 4500 km (iz Kanade/SAD do Meksika), ovi leptiri pristizu u šume centralnog Meksika kako bi tu proveli zimu. Njihovo dvomesečno putovanje je druga po veličini migracija insekata.

Tokom najskorije migracije, ustanovljeno je da je njihov broj ove godine najniži u proteklih 20 godina (koliko i traje njihovo prebrojavanje). Zajedničko istraživanje WWF-a i meksickog Odbora za zaštićena područja pokazalo je da se površina šuma koje ovi leptiri nastanjuju smanjila za 43.7% za samo godinu dana!

Smanjenje populacije dešava se i zbog nestašice hrane na migratornom putu leptira. Uzrok tome je i korišćenje herbicida koji uništavaju biljke kojima se leptiri hrane u SAD.

Tokom migracije, leptiri se susreću i sa ekstremnim vremenskim okolnostima uključujući i temperature znatno više od uobičajenih, ali i oluje. Temperature iznad 35 stepeni su pogubne za larve leptira, kojima odgovaraju umerenije temperature.

Migracija leptira je nasledna osobina. Pošto ni jedan leptir ne živi dovoljno dugo da bi obavio puovanje u oba smera, nejasno je kako pamte put do istog dela šume svake godine. To putovanje je dugačko hiljadama kilometara i vodi do meksičke šume-rezervata od 56.000 hektara.
Monarh leptiri
© Ingo Arndt / WWF-Canon Enlarge