Nevladine organizacije pozivaju Evropsku komisiju da ne menja Direktivu o vodama koja štiti evropske vodne resurse | WWF
Nevladine organizacije pozivaju Evropsku komisiju da ne menja Direktivu o vodama koja štiti evropske vodne resurse

Posted on 29 October 2018

WWF i preko 80 nevladinih organizacijaudružilo se za spas evropskih vodnih resursa.
Preko 80 nevladinih organizacija pokrenulo je kampanju kojom pozivaju Evropsku komisiju da odbrani propis koji štiti vodne resurse poput reka, potoka, jezera, močvara i podzemnih voda.

Do sada je preko 100.000 Evropljana potpisalo peticiju protiv izmene Okvirne direktive o vodama i time poručilo Evropskoj komisiji da treba da odustane od revizije tog propisa i da umesto toga osigura bolje sprovođenje postojeće verzije. Takav odziv građana rezultat je kampanje #ProtectWater, koju su pokrenuli WWF i partnerske organizacije iz koalicije Living Rivers Europe, a u saradnji sa brojnim lokalnim nevladinim organizacijama.

Potpisivanjem peticije građani su se usprotivili izmeni Okvirne direktive o vodama, koju pojedine vlade žele da oslabe, a koja predstavlja najsnažniji alat kojim se osigurava zaštita i obnova evropskih reka, jezera i močvara za generacije koje dolaze.
 

Slatkovodni ekosistemi su najugroženiji na planeti, a situacija nije drugačija ni u Evropi. Čak 60% voda Evropske unije je u lošem stanju, jer države članice odobravaju njihovo iskorišćavanje na načine koji ostavljaju trajnu štetu -  izgradnjom brana i druge infrastrukture, te neodrživom poljoprivrednom proizvodnjom.
 
Kroz Okvirnu direktivu o vodama, države članice Evropske unije obavezale su se da će prestati sa takvom praksom i da će se „dobro stanje“ voda postići najkasnije do 2027. godine. Prvobitni rok postavljen za 2015. godinu odavno je prekoračen.

Okvirna direktiva o vodama osigurava efikasan pravni okvir za rešavanje glavnih pritisaka sa kojima se susreću naše vode, a zemlje članice moraju značajno intenzivirati svoje napore i finansiranje, kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili do 2027. godine. Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, zbog čega pojedine vlade u okviru Evropske unije raspravljaju o tome kako da oslabe ovaj dokument, uvođenjem veće fleksibilnosti.

Neprihvatljivo je da umesto da se trudimo da poboljšamo stanje naših reka i jezera, pojedine vlade raspravljaju o tome kako da oslabe vitalnu zaštitu naših voda. Direktiva jeste ambiciozna i zahteva veliki angažman država, ali je jako dobra jer određuje smer kojim treba da idemo u  upravljanju i očuvanju naših vodnih resursa. Ako volite plivanje, veslanje, pecanje, šetnje uz prekrasne reke i jezera, ovo je akcija za vas! Dajte svoju podršku u kampanji za spas evropskih propisa, jer voda je nesto što se tiče svih nas. Ne smemo dozvoliti da reke i jezera umiru pred našim očima”, upozorava Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
 
Svoj glas za zaštitu Okvirne direktive o vodama možete dati OVDE: http://www.wwfadria.org/kampanje/protect_water/ 

 
#ProtectWater kampanja
© WWF
Staništa vodomara su ugrožena!
© WWF Adria
#ProtectWater kampanja
© WWF
"Da li ste videlu ovu vidru?!" Ako se oslabi Okvirna direktiva o vodama, staništa vidri mogla bi da nestanu!
© WWF Adria