„Есетрите. Запази дунавското богатство“ спечели LIFE награда | WWF
„Есетрите. Запази дунавското богатство“ спечели LIFE награда

Posted on 14 June 2018

Класирахме се като финалист в категорията „Природа и биоразнообразие“
През май, по време на Зелената седмица на ЕС – най-голямото екологично събитие в Европа, комисарят по Околна среда, морско дело и рибарство, г-н Кармену Вела, връчи награди на най-добрите проекти, финансирани по програма LIFE.

Нашият проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“ или “Есетрите. Запази дунавското богатство” (2012-2015) се нареди сред 62 финалисти и  бе удостоен с наградата „Най-добър LIFE проект“ в категорията „Природа и биоразнообразие“.
 
Наградите LIFE имат за цел да признаят най-иновативните, вдъхновяващи и ефективни LIFE проекти в три основни категории: опазване на природата, околна среда и действия в областта на климата. Ако се прилагат широко, тези проекти могат да имат изключително положително въздействие върху околната среда, да стимулират икономическия растеж и да осигурят значителни ползи за европейските граждани.
За съжаление, състоянието на повечето есетрови видове в река Дунав се влоши до степен, в която има реална възможност Европа да загуби тези видове завинаги. Програма LIFE ни дава шанс и ресурси да направим някои необходими стъпки в опазването на природата.“, сподели Юта Ярл, ръководител на наградения проект.

“Есетрите. Запази дунавското богатство” се проведе между 2012-2015 г. Неговата цел беше да се справи с прекомерния улов, който е основната пряка заплаха за оцеляването на последните жизнеспособни диви есетрови популации в Долен Дунав, чрез сътрудничество с рибарите и правоприлагащите органи в Румъния и България. Успешната работа продължава и сега се разширява и до Сърбия и Украйна: „Живот за дунавските есетри“ ще продължи от 2016 до 2020 г. и ще допринесе за дългосрочното опазване на тези критично застрашени риби.
 
Награда „Най-добър LIFE проект“ в категорията „Природа и биоразнообразие“.
© WWF
Ръководителят на проекта – Юта Ярл, получава наградата
© WWF