Konferencija o upravljanju održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim područjima donosi inovativne pristupe | WWF
Konferencija o upravljanju održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim područjima donosi inovativne pristupe

Posted on 14 September 2018

Od 22. do 24. listopada u Opatiji se održava Konferencija o upravljanju održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim područjima
Od 22. do 24. listopada u Opatiji se održava Konferencija o upravljanju održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim područjima. Konferenciju organiziraju WWF Adria i partneri u okviru Interreg projekta ˝Ekoturizam srednje Europe: alati za zaštitu prirode - CEETO˝.

Domaćin konferencije je direktor WWF Adrije Deni Porej, koji će uz župana Primorsko-goranske županije otvoriti događanje.
Za zanimljiva i inspirativna izlaganja pobrinut će se glavni govornici, stručnjaci iz područja zaštite prirode i turizma. Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer i predstavnik Ministarstva turizma osvrnut će se na sinergiju između razvoja turizma i očuvanja prirode te smanjenja pritiska na zaštićena i Natura 2000 područja.
Svoje dugogodišnje iskustvo u razvoju održivog turizma u zaštićenim i Natura 2000 područjima podijelit će direktorica EUROPARC Federacije Carol Ritchie, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i okoliša njemačke savezne države Mecklenburg-Vorpommern Olaf Ostermann i čelnik talijanske delegacije Alpske konvencije i koordinator bilateralne suradnje u karpatskoj i balkanskoj regiji talijanskog Ministarstva okoliša, zaštite teritorija i mora Paolo Angelini.

Predstavnici upravljača Natura 2000 i zaštićenih područja te predstavnici poslovnog sektora kao i civilnog društva, prezentirat će dobre prakse u upravljanju turizmom u tim područjima, uključivanju dionika i razvoju lokalne ekonomije. Jedan od takvih primjera je Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli kojeg će sudionici posjetiti tijekom konferencije.

Zanimljivu perspektivu arhitektonskog dvojca, Saše Košute i  Idisa Turata, na temu utjecaja turizma na izgled krajobraza, čut ćemo na samom kraju konferencije kao inspiraciju ili daljnje razmišljanje svima koji na bilo koji način utječu na korištenje prirodnih resursa i planiranje prostora i razvoja.

Prepoznajete li se u o spomenutim temama, dođite 22. listopada u Opatiju i sudjelujte na zanimljivim izlaganjima i radionicama te razmijenite svoja saznanja i iskustva s kolegama diljem Europe u cilju poboljšanja razvoja i upravljanja održivim turizmom u Natura 2000 i zaštićenim i područjima.
 
Više o konferenciji na: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/CEETO.html
Park prirode Medvednica u Hrvatskoj
© Ervin Šilić
Centra za posjetitelje i Oporavilišta za bjeloglave supove Beli
© Arhiva JU Priroda