WWF na Svetskom kupu u veslanju u Beogradu | WWF
WWF na Svetskom kupu u veslanju u Beogradu

Posted on 01 June 2018

Svetska veslačka federacija (FISA) i WWF sarađuju od 2011. godine.
Beograd, 1. jun 2018. – Svetska veslačka sezona počinje u Beogradu održavanjem Svetskog kupa u veslanju na Adi Ciganliji od 1. do 3. juna.  Za medalje će se takmičiti oko 600 sportista iz 42 zemlje, a Kupu će se pridružiti i WWF - Svetska organizacija za prirodu. Na ovaj način biće obeleženo osam godina partnerstva Svetske veslačke federecije (FISA) i WWF-a.

Najstarija svetska sportska organizacija (FISA) i WWF udružili su snage 2011. godine kako bi zajednički radili na podizanju svesti o potrebi očuvanja čiste vode.  

U skladu sa tim, Svetska organizacija za prirodu će na Adi Ciganliji tokom trajanja Kupa, kroz kviz o vodenom otisku informisati posetioce o tome kako svakodnevne ljudske aktivnosti i navike utiču na potrošnju vode i na koji način mogu da smanje svoj vodeni otisak odnosno potrošnju ovog vrednog prirodnog resursa.

“FISA i WWF postigli su mnogo više kroz ovo osmogodišnje partnerstvo, nego da su samostalno radili. Ljubitelji veslanja širom sveta mnogo bolje razumeju šta najviše ugrožava svetske zalihe čistih voda i kako mogu da ih sačuvaju”, izjavio je Stjuart Or, glavni koordinator WWF-ovog programa za vode.

Čista voda jedan je od ključnih ciljeva održivog razvoja i Svetska veslačka federacija, koju čine veslački savezi iz 151 zemlje, radeći sa svim državama, želi da doprinese ovom cilju. “Veslači ne žele da treniraju i takmiče se u prljavim vodama i svesni su da je zagađenje vodenih resursa pitanje života i smrti”, izjavio je Žan Kristof Roland, predsednik Svetske veslačke federacije.

Posle Beograda, takmičarska veslačka sezona nastavlja se u Austriji i Švajcarskoj, dok će Svetsko prvenstvo u Plovdivu u Bugarskoj obeležiti kraj ovogodišnje sezone
Obeleženo partnerstvo sa FISA
© WWF
Obeleženo partnerstvo sa FISA
© WWF
WWF na Svetskom kupu u veslanju 2018
© Boris Erg
Kviz o vodenom otisku
© Vesna Maksimovic - WWF
Ada Ciganllija
© Vesna Maksimović - WWF