Održana panel diskusija „Mediji i životna sredina“ na Green Festu | WWF

Održana panel diskusija „Mediji i životna sredina“ na Green Festu

Posted on
15 November 2013
Beograd, 14. novembar – U okviru 4. međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest, održana je panel diskusija „Mediji i životna sredina“. Učesnici su govorili o prisutnosti teme životne sredine u medijskim kućama u Srbiji, potrebi komercijalnih medija da se bave ovom temom, kao i kvalitetu dobijenih informacija i mogućnosti medija da budu pokretač društvenih promena.

Svi učesnici su se složili da tema životne sredine nije dovoljno zastupljena u našim medijima i da je razlog tome uglavnom nedostatak samih rubrika koje se bave životnom sredinom, kao i nedostatak novinara specijalizovanih za ovu temu. „Opšte stanje naših medija je tako da sektorsko novinarstvo nije na ceni“, smatra Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija u Centru za promociju nauke.

Mediji u Srbiji su uglavnom okrenuti temama iz dnevne-unutrašnje politike, a “kada je u pitanju životna sredina ne reaguje se preventivno. Vest se objavljuje tek kada se nešto lose desi", smatra Igor Rill, urednik časopisa National Geographic u Srbiji.

Duška Dimović, direktor programa WWF u Srbiji smatra da bi praksa medija da prenose uglavnom loše vesti iz ove oblasti trebalo da se promeni jer mediji i imaju tu moć da menjanju. “Dodatni problem leži i u tome i što sami programi političkih partija u Srbiji ne obrađuju dovoljno temu životne sredine, a životna sredina postaje aktuelna tek kad postane politička tema”, dodala je ona.

Jedan od pozitivnih primera je portal “Zelena Srbija”, novinske agencije Beta. Projekat je pokrenut 2009. godine, kako bi se unapredilo očuvanje zdrave životne sredine i promovisao zdrav način života. Od juna 2011. Zelena Srbija je samostalan portal sa vestima, fotografijama i video zapisima na temu zaštite životne okoline u Srbiji i u svetu. “Bitno je čitaoce navići da primaju određenu vrstu informacija, i u tom smislu naš sajt je napravio pomak”, izjavio je Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

Ostale aktivnosti WWF-a na Green Festu:
Pored panel diskusije, WWF se na Festivalu predstavio i izložbom Vodeni lavirint, koja za tematiku ima prizore biljnih i životinjskih vrsta iz Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Autor izložbe je Szilard Kovacs, profesionalni fotograf, umetnik i ljubitelj prirode. Ovo je bila jedna od retkih prilika da se na jedan upečatljiv način otkrije skrivena lepota i prirodna harmonija Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje koji je inače deo Prekograničnog rezervata Mura-Drava-Dunav.

Organizovana je i radionica na temu ekološkog otiska u kojoj je učestvovalo oko 40 dece uzrasta od 11 do 14 godina.