WWF podržava prvi plan za upravljanje ribolovom u Sredozemnom moru | WWF

WWF podržava prvi plan za upravljanje ribolovom u Sredozemnom moru

Posted on
17 May 2013
SPLIT, HRVATSKA – Dok Glavna komisija za ribarstvo Mediterana (GFCM – General Fisheries Commission for the Mediterranean) danas završava s godišnjim sastankom, WWF odobrava inicijativu te organizacije za usvajanje prvog opširnog plana za upravljanje ribolovom kako bi se zajamčilo održivo iskorištavanje ključnih zaliha ribe u Sredozemnom moru.

,,WWF čestita GFCM-u na usvajanju prvog plana za upravljanje ribolovom u Sredozemnom moru nakon što su znanstvenici ponavljali potrebu za očuvanjem populacija riba u Mediteranu. Sredozemno je more jedno od najiskorištavanijih mora u svijetu gdje se procjenjuje kako je 100% dubokomorskih zaliha ribe previše izlovljavano. Bilo je krajnje vrijeme da se usvoji takva odluka,“ izjavio je dr. Sergi Tudela, voditelj Programa ribolova WWF-ovog Mediteranskog programa.

Najvažnije vrste tog ribolova su inćun i srdela koje čine 99% cjelokupnog ulova ribe otvorenih mora u Jadranu, koje čini otprilike 46% cjelokupnog morskog ulova u Jadranu. Plan za upravljanje sadrži ,,pravila nadzora ulova'', postupak kojim je količina ulova prilagođena stanju zaliha riba.

,,Na plan za upravljanje ribolovom vrsta otvorenih mora treba gledati kao na prvi korak. Odmah trebamo razviti novu okosnicu upravljanja za cijelu regiju,'' dodao je Tudela.

Usprkos ovim dobrim vijestima koje dolaze s Jadrana, WWF ipak izražava nezadovoljstvo nedostatkom podrške ugovornih stranaka GFCM-a u općem smanjenju pokušaja ribolova kočarenjem i mrežama. Položaj zaliha ribe u dubokim vodama u Sredozemnom moru na koje ciljaju ove vrste ribolova katastrofalan je.

Također, nikakve mjere vezane uz srdelu nisu usvojene u Lyonskom zaljevu usprkos procjeni znanstvenika koji tvrde kako su zalihe narušene.

,,Iako sastanak nije završen s jasnim ishodima, WWF se nada kako dobre vijesti o prvom značajnom planu za upravljanje koji je usvojio GFCM nakon 64 godine postojanja znače početak novog razdoblja u upravljanju zalihama ribe u Sredozemnom moru,'' zaključio je Tudela.

Dodatne informacije / Kontakt:
Chantal MENARD - cmenard@wwfmedpo.org - Tel +39 346 235 7481

* Glavna komisija za ribarstvo Mediterana, GFCM (General Fisheries Commission for the Mediterranean), međunarodno je tijelo zaduženo za upravljanje ribolovom u regiji. GFCM se sastaje jednom godišnje kako bi usvojio preporuke za upravljanje obvezujuće za 23 države članice zajedno s Europskom unijom i jedno je od najstarijih Regionalnih organizacija za upravljanje ribolovom (RFMO – Regional Fisheries Management Organisations) u svijetu, utemeljena 1949. godine.
Donate to WWF

Your support will help us build a future where humans live in harmony with nature.

Enter Yes if you accept the terms and conditions
Enter Yes if you accept the terms and conditions